Hlavní obsah

Špotákové zlatý hod znovu ožívá! Na unikátních dresech atletů, nezaměnitelných i průsvitných

Aktualizováno

Oštěp historicky vládne české atletice a dominuje také nové kolekci dresů, které výprava oblékne už na červnovém mistrovství Evropy v Římě i v srpnu v olympijské Paříži. Nový design představili symbolicky u pražské Petřínské rozhledny členové bronzové smíšené štafety z loňského mistrovství světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Tereza Petržilková pózuje v novém dresu českých atletů.

Článek

Druhý rok obléká české atlety španělská značka Joma. „Dostali jsme od ní příslib, že budeme mít přístup k nejlepším materiálům a designová kolekce bude unikátní,“ vyprávěl předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník.

Joma oblékala na loňském mistrovství světa patnáct zemí, pro Česko ale nyní ve spolupráci s designérem Denisem Koutníkem nachystala nezaměnitelnou kolekci. S oštěpařskou symbolikou a poprvé také s nápisem Czechia místo Czech Republic.

Na dresech je pět modrých pruhů a vpravo jeden zlatý, což symbolizuje památný pekingský závod Barbory Špotákové, kdy právě „šestým tahem dala mat“ všem svým soupeřkám. Na jiných dílech jsou zase jen dva zlaté oštěpy na počest dvou aktuálních světových rekordmanů Špotákové a Jana Železného.

Foto: ČAS - Pavel Lebeda

Takto sluší nové dresy nastupující generaci atletů. Zleva běžkyně Karolína Jarošová, sprinter Ondřej Macík, tyčkařka Amálie Švábíková, vícebojař Ondřej Kopecký a sprinterka Terezie Táborská.

„Jsem poctěna, že právě můj výkon na olympiádě v Pekingu byl inspirací pro design nových reprezentačních dresů. Možná ještě o to více, že je dílem mladého talentovaného studenta,“ ocenila dvojnásobná olympijská vítězka Špotáková.

„Na olympijských hrách získali naši atleti celkem 38 medailí, z toho dvanáct oštěpaři. Snad to bude i motivace pro jednoho z nich,“ s úsměvem Varhaník vybídl Jakuba Vadlejcha. Obhájce olympijského stříbra už si dres vyzkoušel při focení, naživo je médiím představili čtvrtkaři Lada Vondrová, Tereza Petržilková, Matěj Krsek a Patrik Šorm.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Česká smíšená štafeta v nových dresech, zleva Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Lada Vondrová a Patrik Šorm.

„Co je pro mě u dresu hlavní? Aby byl rychlý,“ vtipkoval Šorm. „Líbí se mi, že má nějaký podtext, a u holek se mi líbí, že je průsvitný,“ usmíval se. „To mně se ty průsvitné tolik nelíbí, ale mám radost, že tam je i kombinéza. Jsem ráda, když zakryje břicho a nemusím nic řešit,“ vyprávěla Vondrová.

Její parťačka Petržilková zase preferuje dvoudílný dres. „Docela se mi líbí, tmavší barvy jsou příjemnější než světlejší. Potřebuju se cítit komfortně a nemyslet na to, jestli se mi něco zařezává nebo leze,“ usmívala se. V Paříži by se v nových dresech mohlo představit kolem 25 atletů, v Římě dvojnásobek.

Líbí se vám nové dresy atletů?
Ano, jsou povedené.
95,4 %
Ne, nelíbí se mi.
4,6 %
Celkem hlasovalo 3406 čtenářů.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.