Hlavní obsah

Sprinter Montgomery prý dopoval, aby porazil Greena

LONDÝN

Americký sprinter Tim Montgomery užíval zakázané podpůrné prostředky, aby porazil svého rivala Mauriceho Greena a stal se nejrychlejším mužem planety. Bývalý světový rekordman v běhu na 100 metrů a někdejší přítel další americké dopingové hříšnice Marion Jonesové to prohlásil v rozhovoru pro britský deník The Times. Ten poskytl z vězení v Alabamě, kde si opykává trest za podvody a prodej drog.

Článek

Montgomery měl v době soužití s Jonesovou prý steroidy doma v lednici "hned vedle zeleniny". "Kvůli Mauricemu (Greene) se moje hlava úplně pomátla," prohlásil Montgomery. "Chtěl jsem všechno, co měl on," přiznal.

Američan kritizoval během kariéry Greena, že z ostatních atletů dělá šašky. A proto se v roce 1999 na mistrovství světa ve španělské Seville rozhodl, že s tím musí něco udělat. "Tehdy jsem byl schopen udělat cokoliv, abych byl nejrychlejší na světě," uvedl.

I proto tehdy opustil svého kouče Steva Riddicka a přidal se do skupiny Trevora Grahama, který nechvalně proslul dopingovými kauzami svých svěřenců. Přitom sám nikdy neměl pozitivní nález, ale sraz mu srazila vazba na laboratoř BALCO, která poskytovala zájemcům tehdy nezjistitelný doping THG. Potom se Montgomery přiznal, že před OH v Sydney 2000 steroidy užíval. Když byl v roce 2005 potrestán zákazem činnosti, ukončil kariéru.

S Jonesovou se dal dohromady v roce 2002 v letadle na mítink do Říma, o dva týdny později už spolu oficiálně chodili a půl roku na to americká sprinterka otěhotněla. V té době Montgomery vytvořil v Paříži světový rekord 9,78 sekundy, čímž o setinu překonal právě Greena.

Do vězení se nakonec dostala i Jonesová, která si za spolupráci s agenturou BALCO odseděla půl roku, i když ani ona nebyla nikdy pozitivně testována. Přiznala se však a přišla o všech pět medailí z OH v Sydney. Montgomery si trest odpykává ve městě Montgomery v Alabamě.

Reklama

Související témata: