Hlavní obsah

Sprintera Gaye vede trenér z kriminálu

PRAHA

Když Tyson Gay útočil na světový rekord na nejkratší sprinterské trati, jeho trenér Lance Brauman mu držel palce z Texaského federálního nápravného zařízení, kde si odpykává roční trest za finanční machinace.

Článek

Když viděl, jak sprinterovi se jmenovkou Tyson na hrudi zhatily úsilí o historické maximum vítr jen dvě desetinky metru za sekundu přes povolenou hranici, posteskl si: „Kdyby startér nekýchnul, mohl to být rekord.“ Tak aspoň v deníku USA Today citovala Braumanova slova jeho manželka Kim, která s ním Gayův boj na Reebok Grand Prix sledovala v televizi.

Než se v listopadu Brauman musel odebrat do vězení, vybavil své svěřence, mezi něž patří i další talentovaný sprinter Spearmon či olympijská vítězka na dvoustovce Campbellová, diáři s detailním tréninkovým plánem. Gay a spol. ho zjevně plní do puntíku. „Trénuju horlivěji, když u sebe nemám trenéra,“ vysvětluje sprinter, jenž se chystá se svými tréninkovými kolegy Braumana navštívit.

Letos už podruhé běžel pod 9,80 s, ale podruhé s větrem. Jamajský trojnásobný držitel nejlepšího legálního času historie Asafa Powell tak má ve snaze o zlepšení rekordu zdatného konkurenta. Mítinků, které by oba aktuálně nejrychlejší muže chtěly vidět, je spousta. „Ale může se stát, že se poprvé utkají až na mistrovství světa v Ósace,“ připouští manažer Alfons Juck, jenž má pod sebou většinu českých elitních atletů.

Pro oba je prioritou příštích dnů se do Ósaky kvalifikovat na národních šampionátech - a oba plánují se kromě stovky nominovat i na dvoustovce. V červenci se strhne přetahovaná manažerů evropských mítinků o jejich starty. „Záleží, jakou budou mít oba filozofii, ale dá se očekávat velké taktizování,“ předpovídá Juck. „Ale rekord určitě může padnout i tak, mají na něj oba a nepodceňoval bych ani Browna z Trinidadu,“ dodává manažer Zlaté trety.

Reklama