Hlavní obsah

Start Špotákové bude patřit k vrcholům Memoriálu Josefa Odložila

PRAHA

Skok vysoký a hod kladivem mužů a start oštěpařky Barbory Špotákové, to jsou největší taháky 14. ročníku Memoriálu Josefa Odložila. Atletický mítink Evropské atletické asociace EAA se uskuteční 13. června v Praze na Julisce. Podle slov trenéra české reprezentace Václava Fišera by závody měly přinést další limity na vrcholné akce sezóny a bude po nich dotvořena nominace na Evropský pohár. Hlavním závodem bude opět běh na 1500 metrů.

Článek

Letošní ročník má 11 mužských a šest ženských disciplín a organizátoři věří, že přepíše několik rekordů mítinku. Takřka jistotou je Špotáková, jež letos už hodila 65,19 metru a překonat výkon Nikoly Tomečkové 61,30 z roku 2001 by pro ni neměl být problém. "Rozkazuji vám překonat český rekord," vtipkoval na čtvrteční tiskové konference šéf Dukly Praha Jaroslav Priščák. "Provedu!" opáčila Špotáková, jež je vojákem z povolání. Její loňský český rekord má hodnotu 66,21 metru.

Špotáková bude na memoriálu poprvé jako závodník. Už jako žákyně základní školy se byla na mítinku podívat, pak jako juniorka pomáhala u ukazatele výkonů ve skoku do dálky a v roce 2003 pomáhala organizovat a ubytovávat závodníky. "Konečně budu jako závodník," radovala se dnes. Do té doby ji ještě čeká tuto neděli mítink v Glasgow a pak závod v americkém Eugene, který se koná tři dny před pražským startem. "Uvidíme, co se mnou udělá cesta," řekla vicemistryně Evropy.

Kvalitní obsazení ve skoku vysokém 

Atraktivní podívanou slibuje na Julisce výška s českým triem Tomáš Janků, Svatoslav Ton, Jaroslav Bába. Vedle nich by v sektoru měli být Rusové Ivan Uchov a Andrej Těrešin či Ukrajinec Andrej Sokolovskij. V hodu kladivem bude hvězdou vedoucí muž loňských tabulek Vadim Děvjatovskij z Běloruska, soupeřem mu bude i slovenský rekordman Libor Charfreitag. Přijedou další dva nejlepší kladiváři loňské sezony Maďar Krisztián Pars a Polák Szymon Ziólkowski.

Na svůj vlastní loňský český rekord 55,83 sekundy v běhu na 400 metrů překážek má políčeno Zuzana Hejnová, vytáhnout ke kvalitnímu výkonu by ji mohla mistryně světa z Paříže 2003 Jana Rawlinsonová z Austrálie, za svobodna Pittmanová. "Bude to zajímavé, výkonnost českých atletů stoupá," prohlásil Fišer. "Věřím, že limity hlavně na mistrovství světa přibudou," dodal.

Rozpočet mítinku se pohybuje kolem 14 miliónů korun, organizátoři musejí vyplatit na odměnách 70 000 eur, asi dva milióny korun. Předprogram v podobě Dukla mítinku začne v 17:00, hlavní disciplíny pak odstartují o hodinu později.

Reklama

Související témata: