Hlavní obsah

Tyčkařka Isinbajevová odmítla závodit na OH pod neutrální vlajkou

Aktualizováno

Světová rekordmanka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová podle vedení ruské atletiky odmítla možnost závodit na olympijských hrách v Riu jako nezávislá sportovkyně. O takovém řešení může v úterý rozhodnout Mezinárodní olympijský výbor, který se bude v Lausanne zabývat neúčastí ruských atletů na OH kvůli pokračujícím sankcím mezinárodní atletické federace IAAF.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová na Zlaté tretře

Článek

Někteří funkcionáři MOV se nechali slyšet, že by ruští atleti mohli při splnění určitých podmínek v Riu závodit jako nezávislí sportovci, tedy nikoli pod ruskou vlajkou. "Někteří sportovci, například Isinbajevová, prohlásili, že nebudou závodit pod neutrální vlajkou. Jiní by zase s takovým řešením souhlasili," řekl předseda ruské atletické federace Dmitrij Šljachtin agentuře R-Sport.

Dvojnásobná olympijská vítězka Isinbajevová zároveň nemůže pracovat jako členka komise sportovců IAAF až do doby, než budou smět ruští atleti opět soutěžit na mezinárodní scéně. Slavná tyčkařka byla zvolena do komise samotnými sportovci loni na MS v Pekingu.

Isinbajevová nesmí stejně jako ostatní ruští atleti závodit kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu. Chybět bude na ME v Amsterodamu a dost možná i na hrách v Riu. Pokračující suspendací ruských atletů se bude v úterý zabývat MOV, který však už naznačil, že proti rozhodnutí atletického orgánu nepůjde.

"Než se celý případ vyřeší, tak Isinbajevová ani já nemůžeme pracovat v orgánech IAAF. A to jen proto, že jsme Rusové," řekl generální sekretář ruské atletické federace Michail Butov, který je rovněž členem rady IAAF. "Nemáme žádná práva do doby, než členství Ruska v IAAF bude opět regulérní. Pracovat mimo ruské hranice nemohou ani naši rozhodčí," řekl.

Rada IAAF v pátek ve Vídni rozhodla o trvání trestu pro ruské atlety za dopingovou kauzu a čtyřiatřicetiletá Isinbajevová, která se chtěla letos vrátit po mateřské dovolené, okamžitě oznámila, že se bude proti tomuto verdiktu bránit u soudu pro lidská práva. Dnes uvedla, že pokud nebude moci závodit v Riu, ukončí kariéru. Vedení ruské atletiky zvažuje podání žaloby ke sportovnímu arbitrážnímu soudu v Lausanne.

Ministr sportu Vitalij Mutko zároveň znovu odmítl, že na ruském dopingovém skandálu nese vinu stát. "Vinu musí cítit především atletický svaz," řekl agentuře Interfax a dodal, že od úterního jednání MOV nečeká žádné pozitivní řešení.

Reklama