Hlavní obsah

VIDEO: Atleti se pokusí na mistrovství rozšířit tým pro HME

PRAHA

Téměř celá česká atletická špička včetně Romana Šebrleho a Barbory Špotákové bude o víkendu startovat na domácím halovém šampionátu v pražské Stromovce. Závody o mistrovské tituly budou zároveň možností ještě na poslední chvíli rozšířit aktuálně jedenáctičlenný tým pro halové mistrovství Evropy v Turíně.

Článek

Desetibojař Šebrle se přihlásil jako obvykle na vrh koulí a skok o tyči, k nimž tentokrát přidal navíc ještě hladkou čtyřstovku. Někdejší vícebojařku Špotákovou čeká poloviční trať, koule a 60 metrů překážek.

Zatímco překážkový závod bude mít v oštěpařské královně nezvyklou hvězdu, největší favoritkou bude čerstvá česká rekordmanka Lucie Škrobáková. Ta ale celý týden bojovala s nastupující virózou, přitom v Praze chtěla poprvé v životě atakovat osmivteřinovou hranici.

Mezi muži budou obě největší hvězdy dokonce zcela scházet. Nový majitel národního rekordu Petr Svoboda si totiž poranil stehenní sval, a i když už je prý zcela v pořádku, s ohledem na ME raději svou účast oželí. Chybět bude i zraněný obhájce titulu Stanislav Sajdok.

Ve výškařském sektoru budou bojovat Bába s Tonem

O poznání větší účast favoritů se proto očekává mezi výškaři. K již nominované Ivě Strakové se pokusí ještě přidat Oldřiška Marešová, které chybí do limitu jen dva centimetry, nebo uzdravená Barbora Laláková. Mezi muži se potom očekává tuhý souboj Jaroslava Báby se Svatoslavem Tonem, zatímco jejich někdejší spolubojovník Tomáš Janků se na svém posledním halovém šampionátu pokusí alespoň o návrat k lepším výkonům.

"Krom toho bych vyzdvihl i čtvrtku mužů, kde má Jirka Vojtík pár setinek za limitem, kýžených 47,20 ale mohou stejně tak zdolat i Götz se Szeteiem," řekl ve čtvrtek ČTK ředitel závodů Ladislav Kárský.

Český tým pro Turín zatím čítá jedenáct jmen. "Tenhle stav tu byl už před několika týdny, to jsem si říkal, jak je to skvělé. Jenže přišla zranění, pak se přihnala chřipka a najednou se to zastavilo. Tak mi teď volal Šebrle a navrhl mi, abychom dali tak pět divokých karet," prohlásil na dnešní tiskové konferenci šéftrenér Českého atletického svazu Václav Fišer. "To se ale nestane, čekám, že ve Stromovce tři čtyři limity padnou," dodal s úsměvem.

Letošní sezóna je co do plnění nominačních kritérií nezvyklá. Obvykle býval MČR poslední příležitostí, jenže tentokrát se hned po něm ve čtvrtek koná i mítink v O2 areně. "Na něm ale bude řada disciplin scházet, takže to bude šance jen pro několik lidí. Pořád čekám nejvíc od víkendového mistrovství," dodal Kárský. Nominace se definitivně uzavře v pátek 27. února.

Reklama