Hlavní obsah

VIDEO: Běžkyně Defarová chce v Praze zaútočit na rekord

PRAHA

"Chtěla bych tady zaběhnout světový rekord," prohlásila etiopská běžkyně Meseret Defarová poté, co si vyzkoušela atletický ovál v O2 Aréně, kde se 26. února uskuteční Mítink světových rekordmanů. Zda ale bude atakovat světové maximum na dva kilometry nebo na dvě míle, ještě netuší, a rozhodne se až po domluvě s trenérem a manažerem.

Článek

Držitelka halového světového rekordu v běhu na 3000 metrů Meseret Defarová se stala další hvězdou nadcházejícího Mítinku světových rekordmanů. Pětadvacetiletá atletka poprvé v životě zavítala do Prahy, aby z rukou ředitele podniku Jana Železného převzala své startovní číslo a vyzkoušela nově vzniklou atletickou dráhu v O2 Aréně.

"Je tady kvalitní dráha, měkká, a to je dobře. Chtěla bych tady zaběhnout světový rekord," prohlásila etiopská vytrvalkyně. Překvapená byla také z O2 Arény. "Jsem okouzlená, závodila jsem v Birminghamu, Stuttgartu i Bostonu, ale takovou halu na atletiku jsem ještě neviděla," přiznala olympijská vítězka z Atén 2004.

O minulém víkendu se úřadující mistryně světa v běhu na 5000 m představila na mítinku v německém Stuttgartu, kde chtěla na třech kilometrech zaútočit na své vlastní světové maximum. Nakonec ale rekord nepadl, atletka však zaběhla letošní nejlepší světový výkon. "Na první start v sezoně to nebylo špatné, ale cíl jsem nesplnila," vyprávěla Defarová.

Před Mítinkem světovách rekordmanů se Defarová ještě zúčastní závodů ve Stockholmu a poté se rozhodne, zda se v Praze pokusí překonat světový rekord v běhu na dva kilometry nebo na dvě míle. "Ještě nevím, co zde poběžím. Proberu to s trenérem a manažerem a definitivně se rozhodnu až po mítinku ve Stockholmu," dodala na závěr Defarová.

Reklama

Související témata: