Hlavní obsah

Vyrovnaný rekord Maňasové nestačí. Jsem jedináček, nerada se dělím, hlásí před mítinkem v Ostravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domů do Ostravy se z mítinku v Jablonci vrátila sprinterka Karolína Maňasová ve velmi dobré náladě. Měla k ní hned několik důvodů. Atletka SSK Vítkovice na severu Čech vyhrála šedesátku v osobním rekordu 7,23 sekundy a zajistila si start na letních olympijských hrách v Paříži.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Sprinterka SSK Vítkovice Karolína Maňasová

Článek

„Koukla jsem na internet na ranking a vidím, že jsem tam. Říkala jsem si, cože, já to mám? Nevěřila jsem tomu. Byla jsem hodně překvapená,“ chtěla se podělit o skvělou zprávu 20letá sprinterka, která s atletikou začala v Novém Jičíně, kde ji objevila trenérka Irena Šádková. Nyní ji v Ostravě připravuje Ivo Pištěk.

Maňasová na sebe poprvé výrazněji upozornila v loňském roce, kdy se časem 11,26 sekund na stovce zaběhnutým ve Štýrském Hradci zařadila na druhé místo českých historických tabulek před vítkovickou Táňu Kocembovou-Netoličkovou a za legendární Jarmilu Kratochvílovou.

Na začátku této halové sezony pak hned třikrát posunula osobák i na šedesátce. Časem 7,23 sekund dorovnala český rekord Kláry Seidlové z let 2018 a 2020 a posunula se na deváté místo světových tabulek. „Zdravotní problémy z minulých let jsou snad pryč, tak jsme mohli v tréninku přidat nějaké nové prvky, více toho nazvedat v posilovně. Na prvním startu sezony to bylo hned poznat,“ připomněla Maňasová, že potíže s přitahovačem či trhlina v lýtkovém svalu jsou snad už minulostí.

Spoludržitelství českého halového rekordu v běhu na 60 metrů ji ale nestačí. „Jsem jedináček, nerada se dělím, takže doufám, že to ještě kousek posunu,“ říkala s širokým úsměvem Maňasová před ostravským mítinkem Czech Indoor Gala.

A odtajnila i čas, na který myslí. Je jim ostrý limit 7,19 sekund, který by ji umožnil start na halovém mistrovství světa, které se od 1. do 3. března koná ve skotském Glasgow. „Nechtěla jsem ten čas pouštět do éteru, ale přesně na tohle myslím. Šampionát je za měsíc a kousek a doufám, že se tam ještě dostanu,“ prozradila Maňasová.

Foto: Jiří Tomaškovič, Sport.cz

Karolína Maňasová

V Ostravě bude mít pro rychlý běh skvělé podmínky. Poběží ve vyprodané hale, kterou velmi dobře zná, pod dohledem rodičů, a především ve skvělé konkurenci v čele s letošní lídryní světových tabulek s časem 7,04 Polkou Ewou Swobodovou.

„Bude to pro mě jako když malé dítě najednou stojí vedle svého idola. A já mám vedle ní najednou běžet,“ usmívala se Maňasová. „Z tlaku ale nebývám rozklepaná, přehnané naděje si vedle ní asi nicméně dělat nebudu. Doufám ale, že mě to vyhecuje k nějakému dobrému výkonu. Na to tady budu hrát,“ zdůraznila česká atletka.

A kdyby se to náhodou úplně nepovedlo? „Tak tu budu mít rodiče, kteří mi řeknou, že je všechno v pořádku,“ pousmála se Maňasová.

Atletický mítink Czech Indoor Gala se v letošním roce dostal do nejvyšší kategorie Gold seriálu World Athletics Indoor Tour. Patří tak mezi sedm nejelitnějších halových mítinku na světě. Tour začala v Astaně a po Ostravě (30. 1.) následuje Boston (4. 2.), Toruň (6. 2.), Liévin (10. 2.), New York (11. 2.) a Madrid (23. února).

V rámci dvanácti disciplín hlavního programu se představí 130 atletů z 35 zemí. Ostravské publikum, které halu naplní do poslední sedačky, se může těšit na pět olympijských medailistů, 15 medailistů z mistrovství světa a 25 medailistů z mistrovství Evropy. Televizní signál poletí do 12 zemí světa.

Reklama

Související témata:
Atletický klub SSK Vítkovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.