Hlavní obsah

Zpoždění osm let. Čtvrtkařky se konečně dočkají medaile

Česká čtvrtkařská štafeta žen dostane při Kontinentálním poháru v Ostravě po osmi letech bronzové medaile z halového mistrovství světa v Dauhá. Kvarteto ve složení Denisa Rosolová, Jitka Bartoničková, Zuzana Bergrová a Zuzana Hejnová tehdy skončilo čtvrté, ale Mezinárodní atletická federace IAAF později diskvalifikovala původně třetí štafetu Jamajky kvůli dopingu Bobby-Gaye Wilkinsové. Nyní IAAF oznámila, že ceremoniál s oficiálním předáním medaile se odehraje u příležitosti zářijové ostravské akce.

Foto: Jan Kucharčík

Zuzana Hejnová se dočká další medaile

Článek

Už o nadcházejícím víkendu při halovém mistrovství světa v Birminghamu převezme medaile šestice atletů, kteří také profitovali z dopingových prohřešků původních majitelů ze šampionátů v Dauhá 2010 a předchozích HMS v Moskvě 2006 a Valencii 2008. Americká dálkařka Tianna Bartolettaová se v sobotu dokonce dočká plnohodnotného ceremoniálu s hymnou a vyvěšením vlajky, protože obdrží zlatou medaili z moskevského šampionátu po diskvalifikaci Rusky Taťjany Kotovové.

Pozvání IAAF do Birminghamu přijalo dalších pět atletů. Koulaři Joachim Olsen z Dánska (za rok 2006) a Ralf Bartels z Německa (2010) a slovinská trojskokanka Marija Šestaková (2008) převezmou stříbrné medaile, dálkařka Concepción Montanerová ze Španělska (2006) a pětibojařka Hyleas Fountainová z USA (2010) obdrží bronz.

Dalších sedm čekatelů se podle IAAF nemůže šampionátu v Anglii zúčastnit a federace ve spolupráci s národními svazy hledá vhodnou příležitost k předání medailí. V případě českých čtvrtkařek už se našla, ceremoniál se uskuteční v rámci soutěže výběrů Evropy, Afriky, Ameriky a společného týmu Austrálie a Oceánie, kterou bude premiérově v České republice hostit 8. a 9. září Městský stadion v Ostravě.

Reklama

Související témata: