Hlavní obsah

Argentina - Dominikánská republika 75:79Basketbalisté Argentiny selhali v kvalifikaci a nebudou obhajovat stříbro na MS

Aktualizováno

Argentinští basketbalisté se neprobojovali na letošní mistrovství světa, na kterém měli obhajovat stříbrné medaile. V posledním kvalifikačním utkání podlehli doma Dominikánské republice 75:79 a na šampionátu budou chybět poprvé od roku 1982.

Článek

Dominikánci v závěru třetí čtvrtiny prohrávali o 17 bodů, ale po velkém obratu mohli slavit čtvrtou účast na MS v historii. Argentincům nepomohly ani euroligové hvězdy jako Nicolás Laprovittola (Barcelona), Gabriel Deck (Real Madrid) a Facundo Campazzo (CZ Bělehrad). Ve skupině před nimi skončily ještě Kanada a Venezuela.

"Nešlo nám to. V útoku nám chyběla přesnost, obrana nám haprovala a nepokryli jsme jejich klíčové hráče. Totálně jsme to pohnojili," citovala agentura AFP argentinského kapitána Campazza.

Premiérový postup na MS si zajistila Gruzie. Tým kolem 217 centimetrů vysokého pivota Giorgiho Šermadiniho a bývalého hráče NBA Tornikeho Šengeliji sice na závěr kvalifikace podlehl Islandu 77:80, ale ve skupině L obsadil třetí místo za Španělskem a Itálií.

Přehled účastníků MS basketbalistů v Indonésii, Japonsku a na Filipínách (25. srpna až 10. září):
Pořadatelé:
Japonsko, Filipíny.
Evropa:
Černá Hora, Francie, Finsko, Gruzie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo, Řecko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko.
Asie:
Austrálie, Čína, Írán, Jordánsko, Libanon, Nový Zéland.
Amerika:
Brazílie, Dominikánská republika, Kanada, Mexiko, Portoriko, USA, Venezuela.
Afrika:
Angola, Egypt, Jižní Súdán, Kapverdy, Pobřeží slonoviny.

"Úžasné. Mám ohromnou radost. Strašně moc to pro nás znamená," řekl gruzínský reprezentant Thaddus McFadden, americký rodák, který v minulosti hrál za Ústí nad Labem a nyní působí ve španělské Murcii.

V africké části kvalifikace poprvé uspěly Jižní Súdán a Kapverdy vedené pivotem Realu Madrid Edym Tavaresem.

Šampionát, který se uskuteční od 25. srpna do 10. září v Indonésii, Japonsku a na Filipínách, už zná všech 32 účastníků. Jako poslední se v pondělí večer kvalifikovali Srbové díky vítězství nad Brity 101:83.

Na turnaji si nezahraje výběr jednoho z hostitelů Indonésie, protože nesplnil podmínku mezinárodní federace FIBA a nepostoupil do čtvrtfinále asijského šampionátu. Po porážce 58:108 s Čínou vypadl v osmifinále.

Reklama

Související témata: