Hlavní obsah

Basketbalistky USK Praha získaly Český pohár, KP Brno porazily o 41 bodů

Chomutov/Praha

Basketbalistky USK Praha zvítězily ve finálovém utkání Českého poháru nad KP Brno 96:55 a slaví šestý triumf v historii. O výhře rozhodly už v první půli, kdy si vypracovaly osmnáctibodový náskok. Nejlepší střelkyní se stala s 22 body Brionna Jonesová, nejužitečnější hráčkou byla vyhlášena Veronika Voráčková. Úřadující ligové mistryně získaly pohár po šesti letech, mezitím do něj nezasahovaly kvůli účasti v Evropské lize.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Vítězný tým USK Praha s pohárem.

Článek

Oba týmy se měly utkat již na začátku března, tehdy však byl finálový den v Chomutově odložen kvůli pozitivnímu antigennímu testu jedné z hráček KP. Dnes se střetly již počtvrté v řadě, protože spolu v minulých dnech sváděly bitvy v semifinále ligy. Hráčky USK sérii jasně ovládly, zápasy vyhrály o 23, 39 nebo 44 bodů. I nyní měly z pozice jasných favoritek duel ve svých rukou.

V úvodních minutách sice prohrávaly 0:9 a 2:11, avšak během několika desítek vteřin otočily bodovou šňůrou na 14:11 a první čtvrtinu vyhrály už jistě o 11 bodů. Tým tou dobou táhla hlavně Španělka Maria Condeová a postupně se k ní přidala i americká pivotka Jonesová, jež už do půle nasbírala 11 bodů a 7 doskoků.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Kateřina Elhotová z USK Praha s vítězným pohárem, v pozadí je tým USK Praha.

KP neporazilo pražského rivala už 21 let a ani po přestávce se nezdálo, že by se na tom něco měnilo. Favorit nadále navyšoval náskok a po trháku o 27 bodů ze třetí čtvrtky atakoval v závěru i stobodovou hranici. Hned tři hráčky USK zaznamenaly double double, vedle Jonesové měly dvojciferný počet doskoků také Condeová a Voráčková.

Pražanky si upevnily se šesti triumfy druhé místo v historickém žebříčku, v čele jsou s 16 Českými poháry brněnské Žabiny. Na jejich jiný rekord se však nyní USK pokusí zacílit v lize, kde budou usilovat o unikátní 11. titul v řadě a patnáctý celkově. Ve finále narazí na Hradec Králové.

Utkání o bronz mezi Chomutovem a Slavií se kvůli absenci pražského týmu neuskutečnil a ČBF ho kontumovala ve prospěch Severočešek. Ty tak dosáhly největšího úspěchu v klubové historii.

Finále Českého poháru basketbalistek v Chomutově:
KP Brno - ZVVZ USK Praha 55:96 (16:27, 29:47, 48:75)
Nejvíce bodů: Pageová 14, Kopecká 13, Remenárová 8 - Jonesová 22, Condeová 15, Voráčková 13. Fauly: 16:20. Trestné hody: 17/14 - 13/9. Trojky: 3:5. Doskoky: 25:58.

Reklama

Související témata: