Hlavní obsah

Curry dal v Utkání hvězd NBA 50 bodů a rekordních 16 trojek

Basketbalista Stephen Curry ovládl Utkání hvězd NBA a 50 body dovedl Tým LeBrona Jamese k vítězství 163:160 nad Týmem Kevina Duranta. O pouhé dva body zaostal za rekordem Anthonyho Davise z roku 2017, ale 16 trojkami stanovil nový ligový rekord. Tolik trojek dosud nikdo v jednom zápase nedal. Poprvé v kariéře byl Curry vyhlášen nejužitečnějším hráčem exhibice a doplnil tak svou sbírku cen MVP.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Stephen Curry s trofejí pro nejužitečnějšího hráče All Star Game v NBA.

Článek

"Je to pro mě velká pocta. Získat cenu pojmenovanou po Kobe Bryantovi je velmi speciální," řekl třiatřicetiletý Curry. Střeleckou pohodu ukazoval už při rozcvičování, neboť trefil čtyři střely z poloviny hřiště za sebou. A při zápase pak potvrdil, proč je nejlepším trojkařem historie NBA, a proč se o něm říká, že nejvíce ovlivnil moderní způsob basketbalu.

V zápase střílel z rozličných pozic bez ohledu na to, jak daleko je od koše. Často i poblíž poloviny hřiště. Dokonce dal pět trojek během 128 vteřin. Při jednom z dalekonosných pokusů nejprve "vyfintoval" bránícího Trae Younga a ihned po střele se otočil a ani se nedíval, zda míč propadne košem, jelikož si byl jistý, že ano.

"Tenhle člověk je z jiné planety," prohlásil o Currym jeho kapitán James. "Jako kdyby měl k ruce přidělané automatické zaměřování. Když se dostane do pohody, tak všichni v hale vědí, že každá jeho střela jde přesně do středu koše. Je to nádhera," doplnil. James se také mezi hvězdami neschovával. Ve své domovině v Clevelandu, kde začínal kariéru v NBA, pomáhal táhnout svůj tým k vítězství.

Exhibiční duel se hrál podle jiných pravidel. Pro poslední čtvrtinu byla dopředu dána hranice, že vyhraje ten z týmů, který jako první dá 163 bodů. A právě James dal poslední rozhodující koš. Trefil se z otočky. Svůj výběr tak v Utkání hvězd dovedl k vítězství už popáté, celkem zaznamenal 24 bodů a 8 asistencí.

Janis Adetokunbo nasbíral 30 bodů a 12 doskoků.V týmu Kevina Duranta, který do hry nezasáhl kvůli zranění, byl nejvíce vidět Joel Embiid. Pivot Philadelphie potvrdil formu 36 body a 10 doskoky. Devin Booker přidal 20 bodů.

K vidění bylo i několik pohledných smečí. Ja Morant se otočil kolem své osy, než zasmečoval po nahození od spoluhráče. Nový spoluhráč Tomáše Satoranského v San Antoniu Dejounte Murray si míč nahodil sám o desku a další smeč přidal poté, co mu LaMelo Ball nahazoval míč mezi nohama.

Utkání hvězd NBA v Clevelandu:
Team LeBron - Team Durant 163:160.

Reklama