Hlavní obsah

Do aukce jdou Jordanovy boty z první sezony v NBA, mohou stát miliony

Ženeva

Za částku větší než 100 tisíc dolarů (takřka 2,6 milionu korun) by se mohly příští měsíc prodat boty legendárního basketbalisty Michaela Jordana z jeho první sezony v NBA. Na trh je vyšle v květnu ve speciální aukci společnost Sotheby's, která již vloni vydražila podobný, jen podepsaný, pár tzv. "Air Jordan 1" za rekordních 560 tisíc dolarů (14,3 milionu korun)

Foto: Salvatore Di Nolfi, ČTK/AP

Boty legendárního basketbalisty Michaela Jordana.

Článek

"Rozhodně jde o ikonický pár bot a je to záležitost, na niž sběratelé pohlížejí jako na jeden ze Svatých grálů, který prostě musí mít. Věříme, že je uvidíme opět letět vzhůru," citovala agentura Reuters ředitele divize luxusního zboží v Sotheby's Joshe Pullana.

Designově proslulý pár navrhl před více než 35 lety kreativní ředitel společnosti Nike Peter Moore a Jordan v tomto modelu odehrál první sezonu v Chicagu Bulls. Aukční dům pak celkovou částku tradičních červenobílých bot odhadl na částku mezi 100 - 150 tisíci švýcarských franků (2,3 - 3,5 milionu korun).

Jordanovy boty budou hlavním tahákem vůbec první švýcarské aukce nazvané "Gamers only", jež se bude věnovat jen botám a vedle "Air Jordan 1" se v ní budou dražit i boty dalších 13 hvězd NBA, jako jsou Kareem Abdul-Jabbar, Stephen Curry, Patrick Ewing nebo Scottie Pippen.

"Existuje nová generace sběratelů ve věku 20 až 30 let, která je na trhu s teniskami aktivní. Rovněž ale vidíme, že se mezi nimi pohybují také sběratelé moderního nebo klasického umění," uvedl Pullan.

Michael Jordan, který je považován za nejlepšího basketbalistu všech dob, odehrál v NBA za Chicago celkem 13 sezon a vyhrál šest mistrovských titulů. V současné době je majitelem týmu Charlotte Hornets.

Reklama

Související témata: