Hlavní obsah

Druhé finále NBL bylo o sedm sekund kratší, rozhodčí a komisař dostali trest

Nedělní druhé finálové utkání basketbalové ligy mezi domácí Opavou a Děčínem bylo kvůli chybě při opravě zbývajícího času v poslední půlminutě kratší o sedm sekund. Jak dnes oznámila Česká asociace basketbalových rozhodčích (ČABR) na webu soutěže, důvodem pochybení byla špatná komunikace mezi komisařem utkání a trojicí rozhodčích, všechny proto potrestala zákazem činnosti v nejbližších zápasech. Opava duel vyhrála 85:82 košem Filipa Zbránka sekundu před koncem a vede v sérii hrané na tři vítězné zápasy 2:0. Třetí duel je na programu v úterý v Děčíně.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Luděk Jurečka z Opavy, Matěj Svoboda z Děčína. Ilustrační foto.

Článek

Situace nastala při oddechovém čase 29,6 sekundy před koncem za nerozhodného stavu 82:82. "Po timeoutu a opravě limitu do konce útoku (prodloužení o tři desetiny sekundy) se nesprávně pozměnil i hlavní čas do konce utkání a na ukazateli svítilo 2,9 sekundy. Čas byl poté nesprávně opraven a nastaven na hodnotu 22,9 a rozhodčí dali následně hráči vyhazujícímu z autu pokyn ke hře," uvedlo vedení Národní basketbalové ligy.

Asociace rozhodčích určila jednoznačnými viníky komisaře Antonína Kapla a rozhodčí Roberta Vyklického, Jana Balouna a Petra Blahouta. "Nesou stejný podíl viny. Bohužel se jedná o chybu lidského faktoru. Situace nás mrzí, nicméně není už žádná možnost, jak oněch sedm sekund nyní vrátit zpět," uvedla ČABR. Kaplovi zastavila delegaci minimálně do konce ročníku, trojice sudích nebude pískat jeden zápas, tedy nemohou být nasazeni do úterního duelu. V původní nominaci přitom podle NBL dva z nich byli.

"Beru to jako fatální chybu, která nemá obdoby v takhle důležitém zápase. Bohužel finálový zápas trval 39 minut a 53 vteřin a nic s tím už neuděláme..." citoval server iDNES.cz generálního manažera děčínského celku Lukáše Housera.

Reklama

Související témata: