Hlavní obsah

LA Lakers - Philadelphia 112:113James v NBA nastřílel už přes 38 tisíc bodů, Jokič rozhodl o výhře Denveru

Basketbalista LeBron James jako druhý hráč v historii NBA po slavném Kareemu Abdulu-Jabbarovi pokořil hranici 38 tisíc bodů. Proti Philadelphii zaznamenal 35 bodů, ale Los Angeles Lakers prohráli 112:113. Nikola Jokič trojkou sekundu před koncem rozhodl o výhře Denveru 119:116 nad Orlandem. Celkem si připsal už 88. triple double kariéry za 17 bodů, 10 doskoků a 14 asistencí.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

LeBron James dává koš v utkání NBA, jeho střelecký pokus se snaží zblokovat De'Anthony Melton z Philadelphie.

Článek

V hale Lakers se slavilo v průběhu zápasu, když James trefil už v první čtvrtině svůj 38 000. bod. Při nejbližším přerušení to hlasatel oznámil a James sklidil ovace i objetí od trenéra soupeře Doca Riverse. James ztrácí už jen 363 bodů na první místo historické tabulky střelců a Abdula-Jabbara by mohl sesadit už v únoru, pokud si udrží současnou formu.

Oslavy ale Lakers pokazili basketbalisté Philadelphie, kteří byli v koncovce přesní. Nejprve trefil důležitou trojku Georges Niang a poté Joel Embiid zařídil svým 35. bodem v zápase vedení o čtyři body. Troy Brown na druhé straně trojkou snížil a v posledních sekundách mohl skóre otočit Russell Westbrook, ale nechal se zablokovat Niangem.

Westbrook přitom nasbíral triple double za 20 bodů, 14 doskoků a 11 asistencí, ale poslední akci dobře nevymyslel. Sixers si tak připsali výhru, která jim pomohla na čtvrté místo Východní konference.

Druhou příčku stále drží Brooklyn, ale už jen rozdílem jednoho zápasu. S Oklahomou City v neděli prohrál 102:112. Nets postrádali zraněného Kevina Duranta i nemocného Bena Simmonse. Příliš se nedařilo ani Kyriemu Irvingovi, jenž dal 15 bodů. Tým Thunder se dočkal třetí výhry za sebou.

Jokiče hráči Orlanda většinu zápasu dobře bránili a tak spíš tvořil hru. Měl nejméně střel ze základní sestavy Nuggets, ale v rozhodující chvíli si vzal míč, udělal krok zpět na trojkovou čáru a přes bránícího Franze Wagnera trefil vítěznou trojku. Pro Denver tak zařídil už třinácté domácí vítězství v řadě a uhájení první příčky v Západní konferenci.

"V jeho podání to vypadalo hrozně snadné, prostě si ukročil, udělal si prostor a vyslal nádhernou střelu," ocenil Jokičův spoluhráč Aaron Gordon, který byl s 25 body nejlepším střelcem. "Na závěr pětizápasové šňůry na venkovních hřištích jsme chtěli předvést dobrý výkon a to se povedlo. Bohužel soupeř měl hráče MVP kvalit, který předvedl na konci akci ve stylu MVP. Taková prohra se dá přijmout," řekl trenér Orlanda Jamahl Mosley.

Dallas bez absentujícího Luky Dončiče prohrál s Portlandem 123:140. Za vítěze dal 40 bodů Damian Lillard, proměnil všech 16 trestných hodů. Další tři jeho spoluhráči měli po 20 bodech.

Nejlepším střelcem večera byl s 43 body černohorský pivot Nikola Vučevič a kariérním maximem řídil výhru Chicaga nad obhájci titulu Golden State Warriors. Zach LaVine mu pomohl 27 body. Jen o bod méně než Vučevič dal Julius Randle, jehož 42 bodů pomohlo New Yorku k výhře 117:104 nad Detroitem.

Výsledky zápasů NBA:
Brooklyn - Oklahoma City 102:112
Chicago - Golden State 132:118
Denver - Orlando 119:116
Detroit - New York 104:117
Los Angeles Clippers - Houston 121:100
Los Angeles Lakers - Philadelphia 112:113
Portland - Dallas 140:123
San Antonio - Sacramento 119:132.

Reklama