Hlavní obsah

USA - Kanada 83:43 Basketbalistky USA si na MS zahrají o čtvrtý titul v řadě, vyzvou je Číňanky

Aktualizováno

Ve finále mistrovství světa basketbalistek v Sydney se představí výběry USA a Číny. Američanky v semifinále porazily 83:43 Kanadu a zahrají si o čtvrtý titul za sebou a jedenáctý celkově. Čína zdolala 61:59 obhájkyně stříbrných medailí Austrálii a na zlato zaútočí po 28 letech.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Spojené státy americké si v semifinále MS poradily s Kanadou

Článek

Američanky měly kontinentální derby od začátku pevně pod kontrolou, nezaváhaly ani v sedmém utkání na turnaji a celkem na šampionátech vyhrály už 29. utkání za sebou. Rekord drží s 56 výhrami v řadě z let 1959 až 1986 Sovětský svaz.

Obhájkyně titulu za výhrou vykročily už v první čtvrtině, kterou vyhrály 27:7 a v níž pět minut nedovolily Kanadě skórovat. "Myslím, že tahle rána jim vzala vítr z plachet," řekla Alyssa Thomasová. Opora USK Praha se na vítězství podílela deseti body a třemi doskoky. Její spoluhráčka z českého mistrovského celku Brionna Jonesová zaznamenala šest bodů a osm doskoků.

Hlavními oporami vítězek ale tentokrát byly nejlepší střelkyně zápasu Breanna Stewartová se 17 body a osmi doskoky. Double double za 15 bodů a 12 doskoků přidala A'ja Wilsonová.

Foto: Rick Rycroft, ČTK/AP

Čínské basketbalistky si na mistrovství světa po 28 letech zahrají o titul

Druhé semifinále bylo mnohem dramatičtější. Čína se sice po poločase ujala vedení o osm bodů, domácí Australanky se ale vrátily do hry. O postupu Číny nakonec dvěma šestkami tři sekundy před koncem rozhodla Wang S'-jü.

Čína se dosud na šampionátu představila ve finále pouze v roce 1994, kdy nestačila na Brazílii. Asijský celek, který za výhrou ziskem 19 bodů a 11 doskoků táhla pivotka Chan Sü, má na kontě také bronz z roku 1983. Australanky naopak přišly o šanci zopakovat si finálový souboj s USA z předchozího mistrovství. Stále je ale čeká utkání o bronz a můžou získat šestou medaili z posledních sedmi mistrovství.

Šanci rozšířit sbírku úspěchů má i jednačtyřicetiletá Lauren Jacksonová, která se kvůli šampionátu vrátila k basketbalu po šesti letech. Hvězdná pivotka už má světové zlato z roku 2006 a dva bronzy. Na olympiádě slavila tři stříbra a jeden bronz.

Mistrovství světa basketbalistek v Sydney - semifinále:
USA - Kanada 83:43 (27:7, 45:21, 67:29)
Nejvíce bodů: Stewartová 17, Wilsonová 15, Plumová 14 - Amihereová 8, Nurseová 7, Carletonová a Gillesová po 6.
Austrálie - Čína 59:61 (15:13, 30:36, 44:47)
Nejvíce bodů: Whitcombová 15, Magbegorová a Talbotová po 12 - Chan Sü 19, Jang Li-wej 18, S'-jü Wang 13

Reklama

Související témata: