Hlavní obsah

Jedničkou draftu NBA je křídlo Banchero, vybralo si ho Orlando

Jedničkou draftu NBA se stal křídelní hráč Paolo Banchero, kterého si vybralo Orlando Magic. Devatenáctiletý rodák ze Seattlu reprezentující Itálii hraje za univerzitní tým Duke Blue Devils. Jako druhý byl v New Yorku draftován Chet Holmgren, a to Oklahomou, do jejíhož kádru patří i český rozehrávač Vít Krejčí. Trojkou se stala předpokládaná jednička Jabari Smith, kterého získali basketbalisté Houstonu.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Paolo Banchero se stal jedničkou draftu NBA.

Článek

Banchero odehrál za univerzitní tým Duke první sezonu s průměry 17,2 bodu a 7,8 doskoku na utkání. Těch absolvoval 39. "Nemůžu uvěřit tomu, co se právě teď stalo. Plánuju Orlandu odevzdat všechno, co umím," řekl Banchero. Je první evropskou jedničkou draftu NBA po šestnácti letech. Navázal tak na svého krajana Andreu Bargnaniho.

Orlando bylo v uplynulé sezoně NBA druhým nejhorším týmem základní části s bilancí 22 vítězství z 82 zápasů. Jako první vybíralo počtvrté v historii poté, co vyhrálo draftovou loterii.

Dvojka Holmgren se stal nejvýše vybraným basketbalistou z univerzitního týmu Gonzagy. Překonal Adama Morrisona, kterého si v roce 2006 vybralo jako třetího v pořadí Charlotte Bobcats. Rodák z Minneapolis měl průměr 14,1 bodu, 9,9 doskoku a vyrovnal 117 bloky v jedné univerzitní sezoně školní rekord. "Prožívám asi tisíc emocí najednou, a přesto nemám slov, abych to popsal. Nastalo všechno, na co jsem se tak dlouho těšil. OKC - pojďme na to," uvedl.

Vedle Holmgrena získali Thunder jako jedenáctého v pořadí francouzského křídelníka Ousmaneho Dienga a hned po něm také Jalena Williamse. Ten je prvním hráčem z týmu Santa Clary, který byl od doby legendárního Stevea Nashe zvolen v tak brzké fázi draftu. Nashe si vybral v roce 1996 Phoenix Suns jako patnáctého v pořadí.

Třetí Smith, který byl favoritem draftu, třetí příčku neřešil. Jeho nový tým Houston Rockets byl s bilancí 20 výher a 62 porážek nejhorším celkem soutěže. "Díky svým střeleckým schopnostem a obranné hře se dokážu přizpůsobit jakémukoliv systému v NBA," uvedl Smith.

Stejně jako v loňském roce se žádný český basketbalista do výběru talentů nepřihlásil. Posledním draftovaným Čechem byl před dvěma lety Krejčí, jehož si vybral Washington a vzápětí ho vyměnil do Oklahomy.

Reklama