Hlavní obsah

Rozcupoval český rekord. Krejčí neminul a rozvášnil i největší hvězdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestkrát se odhodlal ke střele zpoza trojkové linie, šestkrát prohnal míč síťkou. Vít Krejčí prožil v NBA výjimečný večer. Basketbalistům Atlanta Hawks pomohl k vítězství 113:101 v Chicagu, zlepšil si kariérní maximum na 18 bodů a překonal český rekord.

Foto: Kamil Krzaczynski, Reuters

Vít Krejčí (vlevo) z Atlanty se snaží obejít Cobyho Whitea z Chicaga.

Článek

Žádný z jeho předchůdců totiž podobné představení při střelbě z dálky nepředvedl. Nejlepší trojkařský výkon měl až do noci na úterý na kontě Tomáš Satoranský, který v únoru 2018 zaznamenal v dresu Washingtonu pět proměněných trojek ze šesti pokusů. Mimochodem rovněž při triumfu na palubovce Bulls.

Ostatní Češi se ani na taková čísla nedostali. Jiří Zídek a Jan Veselý pokusy z dálky šetřili, vždyť oba dohromady za kariéru v elitní zámořské soutěži vyzkoušeli štěstí zpoza perimetru jen v šesti případech.

Zato Jiří Welsch býval svého času úspěšnějším snajprem, jenže na Krejčího ani Satoranského čísla nedosahoval. V osmi případech proměnil tři trojky za zápas, výše se nedostal.

O to je Krejčího výkon úctyhodnější. „Vím, že minuty sbírám hlavně díky své defenzivní hře,“ tvrdil třiadvacetiletý univerzál po svém šestnáctibodovém představení proti Bostonu přesně před týdnem. Teď znovu ukázal, že platný dokáže být i směrem kupředu.

Rozvášnil i klubovou hvězdu Trae Younga, zraněný rozehrávač v euforii vyťukal na sítě: „Joo, Víťo! Jen střílej dál!“

Atlanta nabrala výbornou formu, z posledních šesti duelů pětkrát zvítězila a je blizoučko účasti v play in. Desátou příčku Východní konference uhájí, pokud ze zbývajících sedmi utkání vyhraje aspoň jediné, čímž pohřbí naděje Brooklyn Nets na postup do vyřazovacích bojů.

Před začátkem klíčové fáze sezony se navíc Krejčího pozice výrazně zlepšila. Třináctý zápas v řadě odehrál v základu. A že jeho minutáž tentokrát klesla pod 25 minut, statistikám výrazně neuškodilo. K 18 bodům totiž stihl přidat i čtyři doskoky a tři asistence.

„Je to o sebedůvěře. Dobře jsme si posouvali míč a je to vždycky příjemnější, když proměníte trojku třeba po třech přihrávkách,“ rozplýval se Krejčí.

S Chicagem se možná brzy setká znovu. Je pravděpodobné, že na sebe Hawks a Bulls narazí i v úvodním kole play in. A rozjetý Čech už ví, že proti soupeři s býčí hlavou ve znaku zahrát umí.

Reklama

Související témata: