Hlavní obsah

Satoranský dostal pohádkovou smlouvu v Chicagu. Povídání s trenérem ho nadchlo

Martin KézrSport.czPrávo

Z Tomáše Satoranského se stává nejlépe placený český sportovec. Krátce po otevření hráčského trhu v NBA se podle televize ESPN dohodl s Chicagem na tříleté smlouvě, která mu zaručí průměrný roční příjem deset milionů dolarů (224 milionů korun).

Foto: David Šváb, ČTK

Jediný český basketbalista v NBA Tomáš Satoranský odchází z Washingtonu do Chicaga, kde se podle televizní stanice ESPN dohodl na tříleté smlouvě.

Článek

„Dává mi to velkou motivaci k další práci. Už jsem si povídal i s trenérem Boylenem, ta rozmluva mě nadchla,“ tvrdí Satoranský, jehož výdělek se tak v zámoří ztrojnásobí. Dosud byl jedničkou českého finančního žebříčku fotbalista Petr Čech, který si podle magazínu Forbes přišel za rok v přepočtu na 242 milionů korun včetně sponzorských a reklamních příjmů. Po jeho ukončení kariéry a nástupu do pozice poradce v Chelsea ale není o premiantovi pochyb.

Z Washingtonu, kde dostal kvalifikační nabídku, odchází 27letý Satoranský prostřednictvím pravidla Sign and trade, takže bývalý klub získává dvě volby draftu a český basketbalista vydělá víc než i nejbohatší český hokejista Jakub Voráček, jenž si v NHL přijde ročně na 9,25 mil. dolarů. „Vyústění vyjednávání je nakonec přesně takové, jaké jsme chtěli, ať už jde o postavení v týmu, i délku a výšku kontraktu,“ pochvaluje si hráčův agent Phillip Parun.

Chicago sice chybělo v play off třikrát během posledních čtyř sezon, ale český basketbalista by tam měl v konkurenci dosavadního rozehrávače Dunna a 19letého draftovaného Whitea dostat výrazný prostor. Bulls podle ESPN od Satoranského očekávají zkvalitnění defenzivy, touhu po vítězstvích přenášenou na ostatní a podporu nadaných střelců, především hlavní hvězdy LaVineho či finského pivota Markanena.

„U Bulls cítím velký hráčský potenciál,“ říká Satoranský, jenž bude nosit jeden z nejznámějších sportovních dresů na světě, který proslavil v 90. letech především Michael Jordan. „Zatím mi to hlavou ještě neproběhlo. O velkém zájmu Chicaga jsem se dozvěděl až v neděli a hodně mě to zaujalo,“ líčí Tomáš Satoranský, jenž u Bulls potká i nedávného washingtonského spoluhráče Portera. „Chicago jsme si vytipovali, protože pro Tomáše je tam adekvátní role. Hledali zkušeného rozehrávače a cítíme, že by měl patřit k základní ose týmu,“ vysvětluje Parun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Satoranský opouští tým Washington Wizards a v NBA podepsal kontrakt s Chicagem.

„Samozřejmě teď vnímám velkou zodpovědnost k tomu, abych se dál zlepšoval a předváděl ještě lepší výkony,“ říká Satoranský, jenž odehrál v NBA 226 utkání a průměr 6,6 bodu z něj činí už teď nejúspěšnějšího z českého kvarteta. Pohádkový kontrakt dává i jisté záruky. „Když pobíráte v NBA takový plat, tak už musíte hrát. Hodnota ho předurčuje k určité garanci minut, což je velké plus. Kouč Boylen je proslulý tvrdým drilem, ale v trenérském štábu Bulls je i Martin Rančík, jenž hrával v Nymburce, takže je tam prokopaná i československá stopa,“ říká první český basketbalista v zámořské lize Jiří Zídek.

Na konci července pořádá Satoranský v Praze svůj kemp pro děti, až od 4. srpna se podle pravidel NBA může zapojit do přípravy Česka na mistrovství světa v Číně, které národní tým zahájí 1. září proti USA. A v říjnu 2019 by měl mít český rozehrávač soutěžní premiéru v dresu nového zaměstnavatele.

Reklama

Související témata: