Hlavní obsah

Senzace na ME v basketu! Zdivočelý kouč bulel při vyloučení, pak skočil na kata Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basketbalový evropský šampionát zažil první velkou senzaci. Ani 32 bodů hvězdy z Denveru Nuggets Nikoly Jokiče nestačilo na odvrácení vyřazení favorizovaného Srbska, na jehož úkor po výhře 94:86 postoupili do čtvrtfinále Italové. Vedle strhujícího zápasu byla v berlínské hale k vidění také hodně temperamentní estráda italského kouče Gianmarca Pozzecca.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Kouč italských basketbalistů Gianmarco Pozzecco propukl v pláč poté, co byl vyloučen z lavičky svého týmu v duelu se Srbskem.

Článek

Pro trenéra, jenž přišel k národnímu týmu v červnu letošního roku, jde o obrovský úspěch, i když v dramatickém závěru, v němž jeho svěřenci bitvu otočili, už na lavičce nebyl.

V době, kdy ve třetí čtvrtině zápasu ještě vedli Srbové, musel totiž Pozzecco dějiště utkání opustit, protože vyfasoval druhou technickou chybu. Verdikty sudích totiž komentoval až příliš peprnými výrazy.

Svůj osud trenér těžce nesl, odchod z lavičky obrečel a srdceryvně se loučil se svými hráči. Italové následně nastříleli tři trojky v řadě. A začátek čtvrté čtvrtiny ovládli jasně 16:2.

Pozzecco tou dobou bloudil kdesi v katakombách berlínské haly, ale pár sekund před koncem se neudržel a začal se drát zpátky na hřiště. Jeho emocí nebyl ušetřen ani hvězdný Řek Janis Adetokunbo, který se v tu dobu procházel v útrobách arény se sluchátky na uších a soustředil se na večerní zápas s Českou republikou.

Na pozdější hvězdu zápasu proti Satoranskému a spol. (nasbíral 27 bodů) Ital v euforii vyskočil a řeckého obra objímal. Ten asi netušil, o co jde, ale nijak neprotestoval a Pozzeccovu radost sdílel.

Pozzecco se nakonec k nadšenému jásotu přítomných italských fanoušků navzdory vyloučení prodral k lavičce svého týmu, s nímž se snažil slavit výhru. Nicméně pořadatelská služba se jej všemožně snažila vytlačit pryč.

„Šokovali jsme svět. Odvedli jsme skvělou práci proti vynikajícímu týmu. Byl to asi nejlepší zápas v historii italského basketbalu. Hned po semifinále v roce 2004 v Aténách, kde jsem ještě hrál. Všichni ho považují za nejlepší, ale dneska jsme to překonali. Hráli jsme srdcem," jásal italský kouč jehož tým ve čtvrtfinále narazí na Francii.

Reklama