Hlavní obsah

Španělům se nezdáli sudí, místo nich se smáli Lotyši. Dál píšou „český“ příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V květnu se radovali lotyšští hokejisté z historického bronzu na mistrovství světa a také září přeje sportovcům z ani ne dvoumilionové země dál. Tenistka Jelena Ostapenková už je mezi nejlepší osmičkou US Open a na světovém šampionátu řádí basketbalisté Lotyšska.

Foto: Willy Kurniawan, Reuters

Lotyšsko je největším překvapením basketbalového mistrovství světa.

Článek

Ve středu od 10.45 SELČ (ČT Sport) je čeká čtvrtfinále proti Německu. Rok 2023 se zapíše do sportovní historie pobaltského státu.

„Opravdu nás nezajímá, kdo bude nejlepším střelcem a kdo bude mít nejvíc pokusů. Prostě to necháme na tom, co nám soupeř dovolí. V každém zápase dokázali rozhodnout jiní hráči. To je naše největší zbraň,“ tvrdil basketbalista Oklahomy Davis Bertans.

Už v základní skupině Lotyši šokovali stříbrné z olympijského Tokia Francouze (88:86) a v kvalifikační skupině si pak vyšlápli i na úřadující světové šampiony a poslední mistry Evropy ze Španělska (74:69). „Když vidím, jak kluci bojují a soupeří s tak silným týmem, jsem na ně velmi hrdý,“ prohlásil italský kouč překvapení MS Luca Banchi.

Lotyši tak dál píšou příběh, který je v něčem podobný tomu českému z roku 2019 v Číně, kde se s výběrem Ronena Ginzburga vůbec nepočítalo. Ale tým pod taktovkou Tomáše Satoranského si dokázal vyšlápnout na favority, a nakonec skončil senzačně šestý, i před USA.

Také Lotyšsko ukazuje světu, jakou sílu může mít kolektivní basket. A Bertans má pravdu v tom, že pokaždé za jeho tým zazáří někdo jiný. Proto Francii třeba Zagars (22 bodů) se Smitsem (20), v postupovém duelu s Brazílií zase Grazulis (24).

Španělé po ťafce od Lotyšů potřebovali v duelu s Kanadou vyhrát, jenže prošustrovali dvanáctibodový náskok, s nímž šli do poslední čtvrtiny. Trojkový pokus Alexe Abrinese se vykroutil z obroučky a mezi nejlepších osm šla po tříbodové výhře Kanada.

„Rozhodčí byli zklamáním,“ pustil se pak Abrines do trojice sudích ve složení Julio Anaya (Panama), Juan Fernandez (Argentina), Jenna-Jordan Reneauová (USA).

„Na hřišti už je protagonistů dost a rozhodčí by to být neměli. Protagonisty jsme my, ne oni. Nejen v tomto zápase, ale v průběhu celého turnaje se rozhodčí dopouštěli chyb. Neříkám, že to bylo v náš prospěch nebo proti nám, na tom nezáleží. Jeden den jdou rozhodnutí na jednu stranu, druhý den na druhou. Ale podle jakého klíče se řídí, není jasné,“ podotklo křídlo z Barcelony.

Lídr Španělů Rudy Fernández ale dokázal ocenit lotyšské výkony, i když postoupili na úkor jeho týmu. „Jejich obrana byla velmi agresivní, tím nás porazili,“ povzdechl si 38letý veterán.

Kouč Banchi tak už začal Lotyše chystat na čtvrtfinále s Německem, které dosud neprohrálo a smetlo i Slovince vedené největší hvězdou MS Lukou Dončičem. Jedinou skvrnkou na německém představení byl konflikt mezi koučem Gordonem Herbertem a rozehrávačem Denisem Schröderem. Přes něj by se ale Němci měli rychle přenést, pokud nechtějí být dalším týmem, který skončí na lotyšském překvapení.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.