Hlavní obsah

Vítej v klubu, brácho! Curry osedlal čerta a ukázal, kdo je pan Střelec

Před pár dny na tréninku nasázel Stephen Curry jen tak mimochodem z rohu palubovky 105 trojek v řadě. A že ho střelecká muška neopustila ani v novém roce, dokázal basketbalový kouzelník z Golden State v noci na pondělí. Dvaašedesáti body zdemoloval Portland a podepsal se pod výhru 137:122.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Neomylnou ruku předvedl Stephen Curry v utkání proti Portlandu. Rozehrávač Golden State Warriors nasázel soupeři 62 bodů.

Článek

„Vítej v klubu, brácho," gratuloval svému parťákovi Klay Thompson, který šedesátibodový večer zvládl v prosinci 2016 proti Indianě. Momentálně ale Thompson absentuje kvůli zranění achilovky a Warriors jeho palebná podpora hodně chybí.

O to víc se musí činit snajpr Curry, který sice nezačal sezonu zázračně, ale proti Portlandu už našel rytmus i načasování. Na 62 bodů mu stačilo 31 střel, zaznamenal 8 trojek a proměnil i 18 z 19 šestek.

Když se 40 vteřin před koncem trefil za tři a překonal tak šedesátibodovou hranici, začali hráči na lavičce Golden State zběsile slavit. Damion Lee byl dokonce tak rozparáděný, že vylil Currymu lahev vody na hlavu při pozápasovém interview.

Foto: Tony Avelar, ČTK/AP

Famózní střelecký výkon Stephena Curryho ocenil po utkání spoluhráč Damion Lee po svém.

„Každý zápas chci být lepší. Miluju všechno, co tahle hra nabízí," usmíval se Curry. I když je trochu s podivem, že se svou reputací střelce zaznamenal šedesátibodový zápas až nyní - ve 32 letech. Jeho předchozím maximem bylo 54 bodů do koše Knicks z února 2013.

Z aktivních hráčů se na 60 a více bodů za večer dostali Devin Booker, Carmelo Anthony, James Harden (4x), LeBron James, Damian Lillard (3x), Kemba Walker a ‚dvojčata' z Golden State.

Nejvíce minimálně šedesátibodových večerů má na svědomí v NBA Wilt Chamberlain - 27. Ten nejpamátnější z nich je z 2. března 1962, kdy zaznamenal rovnou stovku...

Jak ve své autobiografii Drive popisuje fenomenální bostonský hrdina Larry Bird, rekordní chvíle přicházejí občas dost nečekaně. Před duelem s Atlantou v prosinci 1985 se cítil pod psa. Byl unavený, skoro ani nemohl chodit. Jak ale zápas s Hawks začal, ‚skočil čertovi na záda' a slezl z něj až po konci utkání. Nastřílel rovných 60 bodů.

„Za poločas jsem dal 32 bodů a vůbec mi to nepřišlo. Měl jsem pěkně ‚žhavou' ruku," tvrdil Bird, který pálil přesně z nemožných pozic a vůbec nebral ohledy na to, že je těsně bráněn. Záběry na lavičku Atlanty, kde šokovaní hráči nemohli uvěřit, odkud se Bird trefuje, se staly proslulými.

V neděli si na Currym obdobně vylámali zuby Blazers. „Steph vyběhl z kabiny jako chlápek, který je na misi," vystihl odhodlání hvězdy Golden State spoluhráč Draymond Green.

Reklama