Hlavní obsah

Zemřeli členové české basketbalové Síně slávy Tetiva a Heger

Zemřeli dva členové české basketbalové Síně slávy Jaroslav Tetiva a Vladimír Heger. Oběma bylo 89 let. O jejich úmrtí informovala Česká basketbalová federace na svém webu.

Foto: twitter @OranjeBasketbal

Vladimír Heger zemřel ve věku 89 let

Článek

Tetiva získal s československou reprezentací stříbrné medaile na evropských šampionátech v letech 1955 a 1959, v roce 1957 pomohl vybojovat bronz. S národním týmem startoval i na olympijských hrách v Helsinkách 1952 a v Římě 1960, kde přispěl k páté příčce. V reprezentaci si zahrál i s bratrem Jiřím.

V lize nastupoval rodák z Chomutova za Zbrojovku Brno, Slovan Orbis Praha a ÚDA Praha a získal pět mistrovských titulů. Se Slovanem Orbis se v roce 1960 probojoval až do semifinále Poháru evropských mistrů.

V anketě o nejlepšího českého basketbalistu 20. století skončil Tetiva na 23. místě. Do Síně slávy byl uveden v roce 2006.

Heger slavil úspěchy jako trenér

Heger jako hráč získal v roce 1954 mistrovský titul s ATK/ÚDA Praha, ale hlavní úspěchy slavil v roli trenéra. Mužskou reprezentaci dovedl ke stříbru na ME v roce 1967 a k bronzu o dva roky později. S basketbalistkami získal evropský bronz v roce 1978.

Později působil jako funkcionář a trenér v Portugalsku, Turecku a Nizozemsku, kterému pomohl v roce 1983 ke čtvrtému místu na ME. Pak byl asistentem Michala Ježdíka u české reprezentace. Do basketbalové Síně slávy vstoupil v roce 2017.

Reklama