Hlavní obsah

Šestinásobný pradědeček skoro nic nevidí, přesto je mistrem světa

Lyon

Mistrovství světa seniorů ve francouzském Lyonu ovládl na desetikilometrové trati Semion Simkin, 91letý Izraelec. Své vítězství vybojoval přesně po třech měsících od chvíle, kdy si domů odnášel evropský mistrovský titul. Jeho výsledný čas 1:20:01 byl více než o 21 minut rychlejší než čas druhého závodníka v cíli.

Semion Simkin jede stále naplno.

 
Článek

O den dříve získal Simkin stříbrnou medaili v běhu na 5 kilometrů. Velký a obdivuhodný výkon ‒ nejen vzhledem k věku závodníka, ale neméně také ke skutečnosti, že Semion Simkin je v podstatě slepý. Vidí pouze do vzdálenosti zhruba tří metrů před sebe. Přesto odmítá jakékoli výhody nebo ústupky.

Jeho život nebyl jednoduchý ani v nejpohnutějších letech naší ještě stále nedávné historie. Narodil se v Bělorusku a jeho život poznamenal za druhé světové války také holokaust. Nyní je šťastným otcem dvou dětí, čtyřnásobným dědečkem a šestinásobným pradědečkem.

Inspirací pro všechny

Chválou na jeho adresu nešetřil ani Eytan Barak, předseda Izraelské asociace sportovních klubů: „Semion je inspirací pro všechny naše atlety. Ukazuje nám, že rychlost a sportovní duch nemají žádná věková omezení." Sám Simkin byl svým zdrcujícím vítězstvím překvapen. Ihned po doběhu to komentoval slovy: „Stalo se něco, o čem se mi nikdy ani nezdálo! Doufám, že i v budoucnu budu mít sílu pokračovat." I takto skromně lze pohlížet na silný příběh výborné kondice a neotřesitelné vůle.

Pro nás není bez zajímavosti, že Semion Simkin několikrát pobýval také v České republice. Před dvěma lety se například zúčastnil Mistrovství světa veteránů v silničním běhu a chůzi v severočeské Úpici. I tady nadělil svým soupeřům v kategorii 85+ co proto. Na zdolání desetikilometrové tratě tehdy potřeboval 1:14:24 hod. Téměř s desetiminutovým odstupem jej následoval nejstarší Čech Jiří Soukup (velmi známý účastník například Hradeckého půlmaratónu).

Dokázali byste se v takovém věku a zdravotním stavu pravidelně věnovat sportu?
Ne, trávil/a bych své chvíle se sklenkou vodky.
54,4 %
Možná, to by se vidělo, kolik disciplíny by mi zbývalo.
16,5 %
Ano, chci být jako Semion Simkin!
29,1 %
Celkem hlasovalo 1072 čtenářů.

Reklama