Hlavní obsah

Adventní čas. Začít běhat právě teď?

Praha

Období předvánočního vyšilování, plískanic a dlouhých nocí je z běžeckého hlediska pro mnohé z nás nejspíše nejméně oblíbené. Jen málokdo by asi začal běhat právě teď. Možná, že už sami sebe slyšíte: Až na jaře, až bude hezky, až bude déle vidět, a přinejlepším - až po novém roce. Nejspíš rovnou víte, jak to dopadne, a proto (nejen pro všechny věčné prokrastinátory), přinášíme pět důvodů, proč začít běhat právě teď.

Foto: Profimedia.cz

Začít s běháním? I to by mohl být dobrý ježíšek!

Článek

Utečte šílenství!

Až všechny vaše kamarádky, kolegyňky a členky rodiny budou vyšilovat s uklízením, sháněním všeho možného a pečením dvacátého druhu vánočního cukroví, jděte si zaběhat – či se aspoň svižně projít v závislosti na vašem kondičním levelu. Vyčistíte si hlavu, vánoční shon necháte těm, kdo se chtějí zničit... a vše budete brát s nadhledem. Tak nebude všude vysmýčíno – Ježíšek se přece narodil v chlévě, nebude dvanáct druhů kalorických bomb, ale třeba jen tři, a dárky hravě pořídíte po internetu.

Kila si na vás nepřijdou

Když začnete s běháním/svižnou chůzí právě teď, nakopnete zahálející metabolismus. Případné prohřešky ze svátečních stolů, nebude-li jich tedy přespříliš, prakticky vyběháte. Budete na tom dokonce lépe než my, co běháme celá léta (a našemu tělu tak nepřinášíme z hlediska spalování žádný extra nový impuls). Běhání není alibi na to, že můžeme zblafnout vše, co nám přijde pod ruku, ale pokud to máte právě tak, představuje dobrou kompenzaci alespoň do té doby, dokud neuděláte něco i s tím jídelníčkem. Takže až začne vaše okolí šílet z těch hausnumer na váze, vy budete s největší pravděpodobností v klidu.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Když začnete s během v čase běhu ne příliš přátelském, či spíše v nečase a dokážete se zdravě kousnout, budete si to užívat hlavně pak na jaře, až sleze sníh a slunce se začne zase usmívat. Ty nejtěžší začátky si někdy protrpíte (ale silné odhodlání i plískanici snese) ... Běh za prosluněného dne s jiskřivou peřinou kolem vás, nebo později za zpěvu ptáků v probouzejícím se lese i delším dni bude lepší odměnou, než nový běžecký outfit nebo odpíraný dortík. Další zima vás už nezaskočí – na rozdíl od všech, kteří vylezou z nory až za další tři měsíce. Když ale budou padat trakaře/stromy, krajinu pokryje extrémní smog nebo jiné klimatické překvapení, zůstaňte raději doma nebo za zdmi fitka.

Ideální pro nabírání kondice

Zkušení běžci právě v tomto období nabírají aerobní kondici pro další sezónu. Buďte jako oni. Nemusíte polykat jejich dávky, to by vás nejspíš zabilo. Ale využijte právě toto jinak neutěšené období k možná nejnudnější etapě vašeho běžeckého začátku. Patříte-li k těm, jimž tepovka vyletí do závratných výšin, jakmile jen trochu zrychlí krok (což vás nepřímo odsoudí k tomu nemilému „jen chodit"), odbudete si tato dva měsíce právě teď, v prosinci a v lednu. Až pocítíte závany předjaří, teplého větru a jarního tání, snáze vyběhnete vstříc prvním sněženkám – a dost možná i k vašim prvním závodům.

Dělejte na sobě, i když to nejde

Malá návaznost na bod 3 a extrémně nevlídné podmínky: ze všech stran slýcháte a čtete, že bez cvičení core, posilování a regenerace to nejde. Využijte nevlídné dny k návštěvě sauny, masáže nebo některé z hodin zdravotního nebo lehce posilovacího a kompenzačního cvičení. Jednak to k životu potřebujete, i kdybyste neběhali – a jednak – každou aktivitu je třeba kompenzovat. Regenerace není flákání, ale stejně důležitá jako trénink. Mnozí ji ocení, až když je vyřadí nějaký neduh. Předejděte zranění a vyhněte se stresu tím, že si půjdete zaplavat, nebo sebou seknete na masérské lehátko. Vaše tělo vám bude vděčné. A duše taky – nebudete se tolik stresovat. Takže šťastné a veselé – a na běhanou!

Reklama

Související témata:
Vada