Hlavní obsah

Američané nahrávají muslimkám. Projde jim to?

Praha

Jako by americké firmě nestačilo, jaký humbuk způsobila jedním ze svých nejšílenějších projektů, a už přichází s další kontroverzní záležitostí, která naznačuje, že i muslimská žena má právo sportovat. Jak se s tím popere část světa s tímto převládajícím náboženstvím? Bude snad osud novinky následovat celotělové plavky pro muslimky „burkini“?

Foto: nike.com

Nike Pro Hijab - o důvod více, proč by měly muslimské ženy sportovat.

Článek
Fotogalerie

Výrobce sportovního vybavení přichází na trh se sportovním, funkčním, hedvábně lehkým ‒ hidžábem, tedy muslimským šátkem, který má ženám zahalovat vlasy, krk a poprsí. Sportovní název Nike Pro Hijab reprezentuje sportovní oděvní součástku z prodyšného polyesteru. Jeho výrobce si řekl, že je na čase ozvláštnit dámský katalog. V něm se už novinka objevuje, v sériové výrobě a ke koupi bude na jaře příštího roku.

Nošení hidžábu je pevně stanoveno v náboženských předpisech. Například do mešity je ženám zapovězeno vstoupit bez něj. Existují ale i celé státy, kde je jeho nošení povinné. V Saudské Arábii, Afghánistánu či Íránu jeho nenasazení dokonce stíhá náboženská policie. Důvodem k nošení šátku je v zásadě správný předpoklad, že muži před zahalenou ženou snáze udrží své chtíče na uzdě.

Profesionální sportovní hidžáb bude k mání za 35 amerických dolarů a na výběr bude černá, šedá či neutrální tělová barva. Módní kousek má prodloužený zadní díl, který zajišťuje, aby se šátek neposouval či nevyhrnoval, když je žena v pohybu.

Výrobce se může pochlubit také skutečností, že na vývoji této oděvní součástky spolupracoval s muslimskými atletkami včetně běžkyň. Mezi nimi se vyjímají jména jako kupříkladu Manal Rostoma, běžkyně a triatletka žijící v Dubaji nebo Zahra Lari, první krasobruslařka Spojených arabských emirátů nebo olympijská vzpěračka z téže země Amna Al Haddad.

Pro plošné rozšíření hidžábu tak stačí už jen jediné: přesvědčit muslimské muže, aby měli pro sport svých poloviček pochopení.

Reklama