Hlavní obsah

Běhal na Zélandu, teď si hoví v Emirátech. I to je život šampióna

Praha

Právě teď si hoví pěkně v teple. Světový šampión Vavřinec Hradilek nabírá kondičku v Al Ainu ve Spojených arabských emirátech. Sedmadvacetiletý český kajakář má nejradši vodu, ale ani běh mu není cizí. „Když jsem ještě byl v Praze, tak jsem zrovna moc neběhal, protože jsem byl nachcípaný, jinak ale běhám celkem pravidelně,“ říká stříbrný medailista z olympijských her v Londýně 2012.

Foto: Ondřej Pýcha pro SPORT INVEST Group

Kajakář Vavřinec Hradilek.

Článek
Fotogalerie

Co znamená pravidelně?

Třeba i dvakrát do týdne. Víc samozřejmě běhám v přípravném období, kdy nejsou závody. Už pěkných pár sezón jsem ale zvyklý se jít proběhnout i před závodem - na chviličku, běžím tak dvacet nebo pětadvacet minut. V období, kdy trénuju, běhám od pětačtyřiceti minut do hodiny.

Dokonce závodíte. Vídám vás na Velké Kunratické...

Na Kunratické jsem běžel už asi posedmé, nebo něco takového. Běhám tenhle přespolák už od dorostenců a musím říct, že tam rád startuju. Ani ne tak kvůli běhu, jako kvůli tomu prostředí a skvělé atmosféře. Běhá to spousta mých kamarádů – ať už je to Majkl Novotný (snowboardista) nebo další sportovci. Je to takové to období po sezóně, kdy se rádi potkáváme.

Jak si vedete ve srovnání s ostatními českými sportovci? Porážíte někoho?

Ani nevím, jestli někoho porážím, protože oni jsou většinou všichni lepší běžci než já. Většinou oni porážejí mě. Pamatuju si, že třeba Mirka Knapková mě vždycky předběhne už na prvním kopci. (smích)

Běháte i jiné závody, nebo je tento výjimečný?

Běžel jsem už i půlmaratón a ještě jeden závod v Ďáblickém háji. Jde ale o jednorázové záležitosti, nic pravidelného. Spíš když se sejde parta kamarádů, tak takhle líp zatrénuju.

Kolik kilometrů jste nejvíc uběhl?

Rozhodně víc než je půlmaratón. Tuším, že nějakých pětadvacet nebo šestadvacet kilometrů v kuse.

Běháte raději sám, nebo ve skupině?

Raději sám, ale závod je samozřejmě dobrý jako soutěž. Jinak preferuju klid.

Byl jste i na soustředění na Novém Zélandu. Tam musejí být nádherné výběhy, že?

Chodil jsem tam běhat celkem pravidelně, akorát jsem toho nezvládl tolik, kolik bych chtěl. Tam se opravdu běhá skvěle.

A soustředění se vydařilo?

Dobře, všechno šlo podle plánu. Bylo hezké počasí, příjemná atmosféra, trénink dobrý. Jen návrat byl trochu krušný, zdravotně jsem to schytal.

Jaké máte plány do začátku sezóny?

Po dvou letech mě čeká nominace, musím ji absolvovat, na což se těším. Bude to test na příští rok. Musím se na nominaci trochu připravit. Teď jsem se rozhodoval, na které lodi budu jezdit. Mám nový typ, sžívám se s ní. Doufám, že to nebude trvat dlouho, abych byl připravený na první závody.

Měl jste problémy s krkem. Jak jste na tom teď?

Krk je super, všechno zdravotně slouží, jak má.

Reklama

Související témata: