Hlavní obsah

Brusinková RAW tyčinka ‒ vyrobte si zdravou svačinku za pár korun

Kralupy nad Vltavou

Také občas přemýšlíte nad tím, co za dobrotu si doma udělat? Pokud hledáte něco rychlého, jednoduchého a plného energie, pak zbystřete, protože právě takový recept jsme pro vás připravili.

Domácí brusinkové RAW tyčinky

 
Článek

Jedná se o sladkou svačinku ideální pro běžce a další sportovce k rychlému doplnění cukrů v podobě fruktózy, zdravých tuků a dalších tělu prospěšných látek. Její potenciál dokážete využít, i pokud vás také jako mne honí večerní mlsná. Jestli chcete třeba svému školákovi zpestřit odpoledne, což takhle si s ním vyrobit sladkou pochutinu pro náročný školní den (a váš náročný trénink)?

Tato raw tyčinka, jak již sám název napovídá, se nevaří, nepeče, nesmaží, ani jinak tepelně neupravuje. Vše se připravuje za studena, bez chemie a hravou formou. Postup k její přípravě je doopravdy jednoduchý. Nachystáme si namočené datle (ideálně přes noc), namočené brusinky, nasekané kousky mandlí, sezamová a chia semínka a samozřejmě nastrouhaný kokos.

INGREDIENCE
datle 300 g
brusinky 200 g
kokos 100 g
sezam 50 g
chia 50 g
mandle 100 g

Datle s brusinkami scedíme a rozmixujeme na pastu tyčovým mixérem. Poté přidáváme zbylé ingredience dle libosti a chuti tak, aby hmota dosáhla ideální konzistence pro tvarování tyčinek ‒ tedy neměla by moc lepit. Hmotu následně rozdělíme (rozsekáme) na menší kousky, ze kterých tvarujeme výslednou formu dobroty. Poté všechny hotové kousky na pár hodin vložíme do ledničky, aby tyčinky dobře ztuhly.

Výhodou tohoto receptu je i cenová dostupnost. Tento konkrétní recept na 24 tyčinek vyšel v přepočtu na 185 Kč, z čehož nám vyplývá, že za jednu domácí tyčinku zaplatíme necelých 8 Kč! Samozřejmě ingredience je možné kombinovat, takže pokud doma zrovna některou z nich nemáte (kromě datlí, ty tvoří základní pojivo), tak nezoufejte a zapojte fantazii, protože kreativitě se meze nekladou!

Reklama