Hlavní obsah

Cesty za vrcholy: Kujan nečekaně zažil ultra, poté pekelné Opavsko

Odpočítávání může začít. Už jen tři dny z dvaadvaceti a redaktor behani.sport.cz si bude moci sundat běžecké boty. Bude mít za sebou okolo tisíce kilometrů. Výzva, kterou běží pro podporu neziskové organizace České asociace paraplegiků. René Kujan bojuje za téměř 8000 vozíčkářů s poraněním míchy, kteří jsou v Česku. Polovina z nich je dlouhodobě bez práce. On chce takto ukázat možnou Cestu na vrchol - tak se projekt jmenuje. V jeho případě cesty - 22 dnů, 22 maratónů.

Foto: Archiv: René Kujan

Zlatý Maraton, já si dal ultramaratón, to byl teprve nářez.

Článek
Fotogalerie

Ve čtvrtek Kujan vyběhl z Karlovy Studánky, místa, kde má být nejčistší vzduch v České republice. Směr - někam na Opavsko. Opravdu nevěděl, místo 42 kilometrů jich dal nakonec 61, takže takové menší ultra.

„Mířil jsem na Opavsko, to byla velká chyba. Doběhl jsem do vesnice, ale tam nebylo vůbec nic. Obchod, lesík, kam by se mohl znavený běžec uchýlit, ani nic k ubytování. Běžel jsem proto dál. Kilometry naskakovaly, výsledek stejný - nic. Ani les, smutný kraj," povzdychl si Kujan.

Kdy a kde se můžete ještě potkat
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Vysvobození přišlo až po téměř dvaceti kilometrech. Máte v plánu maratón, přidáte půlmaratón a v nohách je ultra, navíc s vozíkem, který stále před sebou tlačíte. Boj za druhé není někdy snadný. „Našel jsem ubytovnu jménem Slunečnice, ale šlo o zařízení nejostřejšího zrna. Plno cizojazyčných dělníků s velmi pochybnou kvalitou všeho, na co sáhnete. Přežiju to, ale Opavsko zatím vítězí v soutěži o nejhnusnější kout naší republiky, který jsem během tohoto projektu navštívil. Jisté je, že ráno balím v kvapíkovém tempu a mizím," nahlásil běžec na základnu, poté se odmlčel a šel bydlet.

Ráno krásy Karlovy Studánky, večer střih, kontrast, jiný svět. Kujan nakonec spal v místnosti, kde tvárnice byly slepeny montážní pěnou, k tomu vedro jako v pekle. „Smutný je, že to stojí stejně jako nějaký fajnový penzión, ale osud tomu tak chtěl," poslal ještě před vyběhnutím běžec zprávu v pátek ráno. Tímto bychom chtěli uklidnit rodinu, přátelé. Už běží pryč, Opavsko má za zády. Každým krokem je dál a dál.

Celá cesta, která započala už téměř před třemi týdny, skončí v neděli. Kdo chce být u cíle Reného Kujana, může dorazit na Lysou horu, sraz v 11 hodin na severním cípu vodní nádrže Olešná. P.S. Nenoste montážní pěnu.

Reklama