Hlavní obsah

Cesty za vrcholy: ultramaratónská návštěva a trable s vodou, technika kolabuje

Praha

V sobotu Sněžka, v neděli maratón, v pondělí maratón. Stále stejný kolotoč, který podniká redaktor Běhání René Kujan. Na trati je už třetí týden. Proč taková dřina, muka, přemlouvání těla, spaní v lesích, běhání v dešti, pod sluncem? Běžec postupně zdolává 7 nejvyšších českých vrcholů a 7 nejvyšších pohoří pro podporu neziskové organizace České asociace paraplegiků. Celkem stihne do svých nohou za 22 dní vměstnat 1000 kilometrů.

Foto: Archiv: René Kujan

Ultravytrvalec David Chrištof se na chvíli připojil k Renému Kujanovi.

Článek
Fotogalerie

„Pondělí bylo ve znamení ultra. Ultravytrvalec David Chrištof se mnou běžel kus cesty a pomohl mi s vozíkem. Jo, to je ten borec, který doběhl z Prahy do Londýna nebo taky do Afriky a dělá to pro dobrou věc - dostupnou vodu pro všechny," popsal Kujan svoji krátkou návštěvu.

Kroupy, déšť, po zdolání půlmaratónu se stalo v pondělí nečekané - nepromokavá bunda promokla, což mělo za následek, že tělo začalo odmítat poslušnost a třást se. „Naštěstí jsem u lesa objevil jednoduchou stříšku zbouchanou z prken. Schoval jsem se před deštěm a začal vařit čaj. Jenže ani po hodině déšť neustával, takže jsem sundal suché oblečení, do kterého jsem se převlékl a s odporem šel zpátky do mokrého a vydal se znovu na cestu," popsal Kujan hrátky s přírodou. Tentokrát prohrál.

Pomozte vozíčkářům také. Podpořit organizaci CZEPA můžete libovolným finančním příspěvkem. I malá částka dokáže pomoci na vrchol! Vybranou částku ČSOB zdvojnásobí. Akce "Cesty na vrchol" odstartovala 5. června a končí 26. června.

S přibývajícími hodinami se počasí ale umoudřilo, Ne však technika, která běžci měří kilometry, převýšení a další náležitosti okolo. „Už druhý den nemohu exportovat data z hodinek, dnes nešel ani nabít telefon. Zřejmě do vodotěsného chytráka asi nateklo," polemizoval nad sporttestrem Kujan, který ve stejný den takto řešil i „nepromokavou" bundu, která se stala promokavou. A pak že zázraky se nedějí.

Dnes se ukáže, jestli se technika probudí k životu. Sušení by po úterním maratónu mělo proběhnout pod střechou, les vystřídá penzión. Máme sice jedenadvacáté století, létáme do vesmíru, hodinky umí spočítat nepřesný došlap nohou, ale voda stále vítězí. Je to prostě živel.

Kdy a kde se můžete ještě potkat
22. června Smrk (1125 m n.m.) 29 km k dalšímu vrcholu
22. června Praděd (1492 m n.m.) 172 km k dalšímu vrcholu
26. června Lysá hora (1323 m n.m.)

Reklama