Hlavní obsah

Cukr je nebezpečná droga, která se skrývá všude

O škodlivosti cukru se začíná stále více mluvit. To proto, že je pro moderního člověka stále větším problémem. Obezita, cukrovka, ztučnění jater, to je jen malý výčet toho, co taková relativní novinka v našem jídelníčku dokáže zařídit. Lidstvo za celý svůj vývoj ještě nikdy nejedlo tolik cukru, co dnes. A přitom se tak málo hýbalo jako dnes. Poměrně alarmující statistiky přináší třeba i sousední Rakousko, země bohatství a zdravého životního stylu.

Foto: Profimedia.cz

Cukr je nebezpečná droga číhající na každém kroku.

Článek

„Sladký", toto slovo má pro nás veskrze pozitivní nádech. Sladký byl dnes sestřenčin chlapeček ve školce, žena na vás nešetřila sladkými polibky a sladká bude i pomsta vykonaná na sousedech v odvetu za noční diskotéky. Konzumované sladké věci spouštějí v našich mozcích chemické hormonální blaho. To proto se na nich tak snadno stáváme závislí, to proto po nich toužíme stále více a více. Cukr je moderní droga nejchudších. Stále více jsou ohroženy děti. Rakouská studie potvrzuje, že nejvíce právě ty z nižších socioekonomických vrstev.

Co si budeme nalhávat, cukr je především skvělý pomocník výrobců a obchodníků. Je velmi levný a lze jej přisypávat místo dražších ingrediencí vlastně do všeho. Ono to pak lépe chutná ‒ a když se vyvine ještě nějaká ta závislost spotřebitele, tím lépe. Za posledních sto let se naše spotřeba cukru v potravinách zvedla více než dvacetinásobně. Naše fyzická aktivita se na druhou stranu začíná blížit nule. „Náš současný životní styl je patologický. Příliš energie v potravinách v kombinaci s nedostatkem pohybu je hlavní příčinou poruch metabolismu. Cukr představuje čistou energii, které máme až přespříliš. Nemáme šanci ji spotřebovat, protože se nedostatečně hýbeme," má jasno univerzitní profesor H. Toplak z Universität Graz.

Potraviny s dodatečným cukrem ve svém důsledku ovlivňují hladinu cukru v krvi, nezasytí nás a vedou k obezitě a rezistenci vůči inzulínu, což po čase končí cukrovkou. Mezi největší „škůdce" patří takzvané soft drinks, slazené nealkoholické nápoje. V ohrožení jsou pak zvláště malé děti. Zatímco se jejich vnímání chutí teprve vytváří, bývají zahlceny přeslazenými potravinami. Snadno se pak stávají oběťmi závislostí a nejsou schopny akceptovat potraviny, které obdobné požitky nepřinášejí.

TVRDÁ DATA Z RAKOUSKA
• 30 % 14letých trpí obezitou
• O 60 % častěji se vyskytují problémy u dětí s migrační minulostí
• Největší rozdíly ovšem předznamenávají společenské vrstvy. Zatímco v nejnižších vrstvách lze pouze v 10 % případů hovořit o zdravém způsobu stravování, u středních a vyšších vrstev je to více jak polovina.

Problémům, které mohou vést až k steatóze jater, poruchám metabolismu, nealkoholické steatohepatitidě, cirhóze jater a rakovině, chtějí u našich jižních sousedů čelit již na základních školách speciální výukou zaměřenou na zdravé stravování a životní styl. V jednání jsou také potraviny se sníženým obsahem cukrů, které by byly cenově přístupné širokým vrstvám obyvatelstva. Uvidíme, jak se bude našim sousedům dařit. Pokud se to osvědčí, vyjde v českých zemích zřejmě časem švejkovská vyhláška s názvem „Nežrat tolik a běhat!".

Máte představu, kolik konzumujete cukru?
Ano, pečlivě to sleduji.
45,5 %
Trochu, snažím se moc nesladit kávu.
26,3 %
Ne, vůbec nemám představu, jím, co mi dají.
28,2 %
Celkem hlasovalo 1130 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Cirhóza jater