Hlavní obsah

Extrémista „Jack z Údolí smrti“ slaví narozeniny po svém

René KujanSport.cz

Každý nějak slavíme svá významná jubilea. Čím kulatější a hlavně čím vyšší, tím lepší. Osmdesátiny podle statistik oslaví v České republice jen zlomek mužů. Když už je ale bude slavit, bude to pravděpodobně v přítomnosti něčeho ostřejšího. Jack Denness neboli „Jack z Údolí smrti“, jak jej příznivci přezdívají, se rozhodl oslavit svoji osmdesátku ve velkém stylu ‒ zdolat po svých skoro 130 kilometrů v jednom z nejnehostinnějších koutů planety, uprostřed slané kalifornské pouště, kde byla naměřena nejvyšší doložená teplota na zeměkouli, 56,7 °C.

Death Valley Jack - nezničitelný důchodce.

 
Článek

Badwater Ultramarathon, ultramaratón přes Údolí smrti, má za sebou již dvacet osm ročníků. Jack Denness úspěšně dokončil trasu třináctkrát, naposledy v roce 2010 ve věku 75 let. Letos se rozhodl oslavit svou osmdesátku na této trati tím, že z ní zdolá 80 mil, tedy asi 128 kilometrů. Třináctka Jackovi zřejmě přináší štěstí, protože úspěchy slavil i letos. Skrz úmorná vedra většinou kráčel, ale někdo, kdo celou 217 kilometrů (resp. 235 km, trať byla později zkrácena) dlouhou trasu mnohokrát uběhl, si to může dovolit.

A boty tají

Celý závod startuje v kotlině Badwater Basin, která má zápornou nadmořskou výšku. Leží totiž 86 metrů pod úrovní hladiny moře. Dále vede přes solnou kalifornskou poušť a končí výše než 2500 metrů nad mořem, na Whitney Portal, u vstupní brány na cestu k hoře Mount Whitney. V létě, kdy se závod také koná, dosahují teploty vzduchu ve stínu běžně přes 50 °C. Účastníci závodu vyprávějí o tom, že přes den byli mnohokrát nuceni pohybovat se pouze po bílé postranní čáře na silnici, protože jakmile ji opustili, na černém asfaltovém podkladu se začaly roztékat podrážky jejich běžeckých bot.

Extrémní závod s extrémní přípravou

Není třeba zdůrazňovat, že se jedná o jeden z nejtěžších závodů na světě. Organizátoři dokonce prohlašují, že je vůbec nejtěžší. Příprava vyžaduje obrovské úsilí a extrémní metody tréninku. Mnozí běžci se na tento závod připravují v sauně. Na celém světě se najde jen několik málo běžců a běžkyň, kteří jsou schopni závod zdárně zdolat. Jack nejen že patří mezi ně, on je dokonce nejstarším člověkem, kterému se to kdy podařilo. Svůj vlastní rekord několikrát vylepšil. Nejprve se stal prvním dokončivším sedmdesátníkem, o pár let později úspěšným finišerem pětasedmdesátníkem.

Badwater Ultra přijíždí každý rok vyzkoušet mnoho ze špičkových maratónců a ultramaratónců. Mezi vítězi jednotlivých ročníků najdeme tak zvučná jména jako je Scott Jurek, Pam Reed nebo Dean Karnazes. Ikona zdejšího závodu Jack začal běhat až ve svých 45 letech. Přestal kouřit a svým běháním se snažil získat finance pro charitativní projekty. Jen v domovské Velké Británii naběhal přes 150 maratónů a na charitu získal více než 100 000 liber. „My jsme tady v Údolí smrti jedna rodina, staráme se jeden o druhého. Tenhle závod není o vítězství a porážkách, je spíše o pomáhání lidem dosahovat cíle," řekl legendární běžec pro stanici BBC.

Jak oslavíte osmdesátku vy?
Asi také nějakým během.
7,3 %
Možná nějakým výkonem, možná něčím ostřejším, ještě uvidím.
10,4 %
Nijak, upracuju se ještě před důchodem.
82,3 %
Celkem hlasovalo 711 čtenářů.

Reklama

Související témata: