Hlavní obsah

Funkční oblečení: jak ho správně vyprat?

Markéta LyachováSport.cz

S neckami a valchou by pradlenky určitě nepochodily, jemná ruční práce by byla mnohem lepší. Kdo by se ale dnes pachtil s prádlem, když máme tak inteligentní pračky, že? Jenže na sport máme i „inteligentní“ neboli funkční oblečení a to se bez inteligence svého majitele v inteligentní pračce samo nevypere. Jak tedy správně prát funkční prádlo a na co si dát pozor?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Triko vybaveno síťovanými panely. Funkční oblečení jde stále vpřed.

Článek

Nesprávný postup či nevhodný prací prostředek může z drahého funkčního oblečení nadělat hadříky na podlahu. Důležité je respektovat pokyny na cedulkách – pokud jste stejní blázni jako já a cedulky bezhlavě ustřiháváte, zkuste si návod na praní alespoň zapamatovat. Chybná údržba vám později může zkomplikovat případnou reklamaci. Vyplatí se i dodržovat zásady a tipy pro jednotlivé druhy tkanin.

Syntetické termoprádlo

Termoprádlo ze syntetických materiálů je vhodné prát častěji. Agresivní pot totiž narušuje vlákna tkanin, která pak ztrácejí barevnost, a zhoršuje se jejich funkce.

Naštěstí je praní těchto materiálů poměrně snadnou záležitostí – v přírodě je stačí krátce přemáchnout ve studené vodě, doma je můžete je bez obav svěřit pračce. Volte ale kratší programy určené na jemnější tkaniny. Některé materiály snesou 40 °C, jiné jen 30 °Celsia.

Oblečení perte naruby. Zipy, zkracovače nebo plastické nášivky mohou totiž způsobit u jemnějších pletenin zatržení.

Na funkční oblečení existují speciální prací prostředky, nejsou však nezbytné. Vystačíte si s běžným gelem určeným pro jemná vlákna, ale bez obsahu bělidel. Klasické prášky příliš vhodné nejsou, protože se mácháním obtížněji odstraňují a jejich zbytky mohou zhoršovat funkci oblečení.

Tuk a sůl je problém

Speciálních prací prostředky, které koupíte v outdoorových prodejnách, pomáhají zachovávat funkčnost a prodlužují životnost povrchové impregnace. Největším nepřítelem membránového oblečení jsou tuk a soli obsažené v lidském potu.

Používání aviváže se při praní funkčního oblečení nedoporučuje. Běžně sice aviváž zvyšuje pohodlí při nošení oblečení, jenže u termoprádla je to jinak. Tím, že vytváří film na jednotlivých vláknech a ucpává póry tkaniny, totiž tyto oděvy ztrácejí právě své speciální vlastnosti. Prádlo pak nechte jednoduše uschnout.

A teď jedna dobrá zpráva: Termoprádlo se nežehlí, protože vlákna by se mohla lehce spálit. Není to ani třeba, protože se nemačká. Polypropylen se zásadně nežehlí. Pokud budete chtít žehlit polyester, nastavte žehličku na nejnižší stupeň. Vždy se však řiďte symboly na cedulkách. Vidíte, cedulky jsou důležité.

Postup praní
1. Vždy se první podívejte na informační štítek na oblečení a vycházejte z doporučení výrobce.
2. Zapněte veškeré zipy. Pozor dejte také na suché zipy, ty musí být také pečlivě zapnuté, jinak mohou poškodit další oděvy v pračce.
3. Otočte oblečení naruby.
4. Použijte doporučené množství speciálního pracího prostředku.
5. Perte na 40° nebo menší teplotu, pokud to výrobce oblečení tak doporučuje.
6. Veškeré oblečení nechte kompletně uschnout.
7. Nepoužívejte bělicí, změkčovací přísady a aviváže.
8. Nepoužívejte sušičku.
9. Nikdy neždímejte membránu v ruce, zničíte ji.

Reklama