Hlavní obsah

Historický počin. Češi po 100 letech slavili

Dobříš

Více jak stoletá historie českého běhu ožila. Přímo se rozeběhla. V sobotu 19. září se konal 4. ročník Českého maratónu z Prahy do Dobříše. Oproti původním ročníkům 1908, 1909 a 1911 došlo k drobným úpravám trati, základní charakteristiky závodu však zůstaly zachovány. Tedy pěkná kopcovitá trať, převážně lesem a vítěz opět získal putovní pohár věnovaný knížetem Jerome Colloredo-Mannsfeldem.

1. český maratonVideo: brdman.cz

 
Článek

Sportovní fanoušci s napětím očekávali, jak se více než 100 let od předchozího závodu projeví ve vybavení, strategii i koneckonců výkonech samotných závodníků. Pořadatelé měli dost času vychytat organizační nedostatky předchozích ročníků, takže časomíra, sledování poctivého průběhu trati i velký počet občerstvovacích stanic fungovaly bezchybně. Někteří závodníci sice vyžadovali stejně jako v historických závodech občerstvení doušky vína a masáže lýtek koňakem, ale na průběh závodu to nemělo vliv.

Trať přišlo pokořit 66 sportovců, což je historicky rekordní účast.

Absolutním vítězem se stal Petr Švarc z Příbrami v čase 2:58:15 a zapsal se tak mezi historické vítěze Arnošta Nejedlého, Jana Snopka a Františka Slavíka. Jen jediná sekunda chyběla Švarcovi k překonání rekordu trati z roku 1911, jehož držitelem zůstává František Slavík z AC Sparta. K Slavíkovu rekordu je třeba poznamenat, že byl vytvořen na kratší a méně technicky náročné trati.

"Poprvé také startovaly ženy a nevedly si vůbec špatně, zvítězila Radka Ficová z Dobříše v čase 3:54:52 a ustavila tak ženský rekord trati. I ona obdržela putovní pohár," řekl Michal Dudla z portálu brdman.cz.

Reklama

Související témata: