Hlavní obsah

Irský misionář odhalil světu nejúžasnější talenty atletiky

Iten

Bratr Colm O’Connell z Řádu svatého Patrika původně v roce 1976 odjel do malé keňské vísky na tříměsíční stáž. Odtamtud se už ale nikdy nevrátil. A z učitele se časem stal jeden z nejvíce oceňovaných trenérů všech dob. On sám se o atletiku v podstatě vůbec nezajímal. Dnes existují desítky známých běžců a běžkyň, kteří prošli jeho rukama. Ne nadarmo se mu přezdívá „Kmotr keňského běhu“.

Foto: Profimedia.cz

Bratr Colm O'Connell může v noci dobře spát. Odvádí skvělou práci.

Článek

Když bylo Colmovi O'Connellovi pouhých čtrnáct let, vstoupil do kongregace. Stal se duchovním a pracoval jako učitel. Sport a atletika, to byly věci jdoucí absolutně mimo něj. V Keni mu ale brzy došlo, že sedí na víku od bedny s obrovským běžeckým pokladem. Bylo to hlavně díky bratrovi Brendana Fostra (britský atlet, svého času mistr Evropy v běhu na 5000 metrů) - Petera. Ten se na škole v Itenu objevil také jako dobrovolník a pohybovou výchovu oživil vzpomínkami na bratrův tréninkový režim. Na škole začali objevovat intervaly, běhy do kopce nebo fartlek.

Peter Colma zasvětil do tajů atletiky a ukázal mu, že v mnohých jeho žácích se skrývá obrovský potenciál. Když se Peter po nějaké době vrátil zpět do Británie, O'Connell převzal jeho úlohu. Stal se koučem. Bylo mu jasné, že o atletice nemá moc páru, a tak vsadil na individuální přístup. Snad nad ním v tu dobu bděl sám svatý Patrik, ale jemu se skutečně dařilo dostávat z žáků to nejlepší. Měl neuvěřitelnou schopnost vycizelovat mentální sílu mladých sportovců a dodat jim potřebnou sebedůvěru, či snad i víru.

Na tu dobu naprosto unikátní metody vyústily v raketový nástup jeho svěřenců, kteří se stále častěji vraceli s národními tituly v běhu na nejrůznější distance. Když přišlo vůbec první mistrovství světa juniorů, byl O'Connell požádán, aby sestavil keňský tým. Vybral jen devět lidí. A těchto devět svěřenců se později do Itenu vrátilo s devíti medailemi. „V tu chvíli jsem si řekl, že na tom asi vážně něco bude," odzbrojil tenkrát novináře bratr Colm.

Největší uznání dnes trenér O'Connell sklízí jako ten, kdo světu sportu odhalil dva největší talenty středních tratí v historii - Wilsona Kipketera a Davida Rudishu. Ale mezi jeho svěřence patřil například i Peter Kipchumba Rono, zlatý patnáctistovkař z olympiády v Soulu nebo Mary Keitanyová, dodnes držitelka druhého nejrychlejšího maratónského času historie. Běžecké kempy O'Connella jsou známy po celém světě a jezdí do nich snad každý, kdo ve světě běhu něco znamená.

Wilson Kosgei Kipketer má z čtyři zlaté z mistrovství světa, jednu z mistrovství Evropy. Na dvou olympiádách získal po stříbrné a bronzové medaili. Vše na distanci 800 metrů. Má dánské občanství.
David Lekuta Rudisha dodnes reprezentuje svou vlast. Na 800 metrech získal dvakrát titul mistra světa, z olympiády si odvezl další zlatou medaili. Patří mu všechny tři historicky nejrychlejší olympijské časy zaběhnuté na 800 metrech.

Reklama

Související témata: