Hlavní obsah

Jak se podobá běh a staré východní učení?

Praha

Jóga jako soubor fyzických a duchovních cvičení má za cíl spojit individuální ego s univerzálním bytím. Při józe dochází k protahování svalů, masírování vnitřních orgánů, prohlubování dechu, relaxaci a dalším podivuhodným věcem. Může mít něco takového pozitivní účinky také na běžce? Abychom se přidrželi čistě sportovního slovníku, odpověď by pravděpodobně měla znít: No tak určitě!

Foto: Icebreaker.com

Jóga a běh mají leccos společného a v lecčems se doplňují.

Článek

Každý běžec si po určité době pěstování svého koníčku všimne několika věcí ‒ namáhané svaly se zkracují, nepoužívané tělesné součástky chřadnou, kvalita dechu znatelně ovlivňuje kvalitu běžeckého výkonu. A bude-li běžec v pohybu dostatečně dlouho, objeví se třeba i ten náznak spojování individuálního ega se všehomírem. Možná jste se už také někdy po mnoha desítkách kilometrů zahleděli do nebe, nohy a tělo zmizelo, zůstala jen křídla nesoucí vás pomalými pohyby plnými síly stále výš, až k poznání dokonalosti současného okamžiku. Záblesk plnotučného, ničím nepodmíněného štěstí. Skoro to vypadá, že se běh a jóga výborně doplňují a prolínají.

Zpátky na zem

Pravidelně běhající nohy potřebují protahovat, pokud možno také pravidelně. A to běžci, dokonce i ti vrcholoví, zhusta zanedbávají. I přesto, že vědí, že dobře protažený a zrelaxovaný sval dokáže svou práci odvést mnohem lépe. Jóga by nám v tomto směru měla podat silnou pomocnou ruku. Veškerá její cvičení směřují k protažení svalů, zpevnění hlubokého stabilizačního systému, který rovněž nepatří mezi silné stránky současné populace. „Jóga je jedna z nejlepších metod na posílení středu těla. Velice účinná je její práce s hmotností vlastního těla," říká Václav Krejčík z Power Yoga Akademie.

Dech je záležitost, jež se v souvislosti s během velmi často rozebírá. Dýchat pusou, dýchat nosem, nadechovat nosem, vydechovat ústy, či zcela opačně? To jsou otázky, na něž má každý svou vlastní odpověď. Ultramaratónec Hal Koerner při svých ultramaratónech dýchá zásadně nosem. Ukazatele jako VO2 max a vitální kapacita plic mluví jasnou řečí. A oba lze jógou velmi pozitivně ovlivnit. Další důvod, proč jógu pravidelně zařazovat do běžeckého plánu.

Stavět od základů

Jóga může pomoci vyřešit nejrůznější svalové dysbalance či ochablost některých partií. Velmi vhodné je procvičovat chodidla ‒ základní stavební kámen každého běhu. Můžete zkusit i chůzi naboso. Stejně jako dům začínáme stavět odspodu, od základů, měli bychom tak postupovat i u našeho těla. Nesrovnalosti v oblasti chodidla se totiž promítají do vyšších pater ‒ kolen, kyčlí, páteře.

„Jóga také mění rychlost regenerace a dech. A urychlení schopnosti regenerace způsobí právě dech, který je základním předpokladem pro jógu, ale i pro všechny další pohybové aktivity. S jógou dýcháte efektivněji, hlouběji, pracujete s dechem ekonomičtěji. Jóga učí ekonomizovat naše pohyby, naše tělo, a to jak pohybovou, tak nervovou i kardiovaskulární soustavu. Systém tak pracuje efektivněji bez velkých nároků na zdroje. Tento pozitivní přínos se pak samozřejmě může projevit u jakéhokoli dalšího druhu pohybu, třeba právě u běhání," dodává dlouholetý cvičitel jógy a mistr republiky ve sportovním aerobiku z roku 1993 Václav Krejčík.

Protahujete se pravidelně?
Ano, minimálně jednou týdně.
54,7 %
Občas, když si na to vzpomenu a mám čas.
23,4 %
Ne, vůbec.
21,9 %
Celkem hlasovalo 201 čtenářů.

Reklama

Související témata: