Hlavní obsah

Jak si užívat co nejdéle. Máme pro vás manuál

Praha

Běháme, protože běh zmírňuje náš každodenní stres, protože nás naplňuje energií a činí nás šťastnější. Proč si jej neužívat ve správné míře napořád? Aby vám zranění neudělala škrt přes vaše běžecké plány, stačí dodržovat pár dobrých zásad.

Foto: salmingrunning.cz

Pokud si chceme běh užívat co možná nejdéle, musíme v přípravě procvičovat celé tělo.

Článek

Běh je ve své podstatě pro lidské tělo velmi přirozená zátěž. Svým způsobem však jednotvárná, jednostranná, budeme-li se z pohybových aktivit věnovat pouze běhu. Takové rozhodnutí by tedy nebylo úplně moudré.

Posilovat vše. A pravidelně

Je třeba pravidelně posilovat celé tělo. Ideálně alespoň dvakrát třikrát do týdne. Lidské tělo je jako sloupec na sebe navazujících kostí a svalových skupin. Práce každého malého svalu se odráží v kompletním celku. Malá dysbalance na úrovni chodidla se tak lehce může projevit až v krční páteři a podobně.

Snad žádné lidské tělo není úplně přesně symetrické. A jednostranné dlouhodobé zatěžování může následky takových asymetrií zhoršovat. Další důvod, proč pravidelně cvičit a rovnoměrně zatěžovat všechny svalové partie. Cvičení na izolované svaly tak, jak je vidíme v posilovnách, jsou zbytečnou ztrátou času. Proč neprocvičit hned celé tělo a nezapojit maximum svých svalů, jak je to běžné v životě?

Na jedné noze

Nejvhodnější jsou cviky, které maximálně napodobují zátěž každodenního života. Nemusíte mít doma hned celé železářství, existuje mnoho různých systémů cvičení s váhou vlastního těla. Vynikající jsou cvičení na jedné noze – poskoky, dřepy, výpady nezpevní pouze svaly nohou a pánevního dna, ale také skvěle potrénují stabilitu. A stabilita je něco, co dobře využije opravdu každý běžec.

Opomíjený zadek

Největší a nejsilnější sval lidského těla je často opomíjeným orgánem. Zadek je to, na čem i většina běžců vysedává každý den až příliš dlouho. Svalové partie běžcova pozadí jsou právě ta část jeho těla, která generuje nejvíce hnací síly. Zároveň se společně se svaly jádra podílí nejvíce na udržení stability. Problémy v oblasti kyčlí mohou v řetězci příčin a následků způsobovat zranění kolen, holení, chodidel.

Sladší než med

Nejdůležitější součástí tréninku je odpočinek. A nejdůležitější součástí odpočinku je spánek. Neustále se někde objevují studie, že naši předci spali tolik a tolik hodin a že my jsme na tom lépe, protože nám stačí méně spánku. Je to však jen iluze. To, že jste vystresovaní natolik, že vám psychika nedovolí spát o hodinu dvě déle, neznamená, že vám spánek nechybí. Právě naopak. Spánek je nenahraditelný pro lidskou psychiku, náladu, paměť, kreativitu, imunitní systém. Pravidelný pohyb má za následek dřívejší usínání, delší dobu a vyšší kvalitu spánku.

V noci probíhá nejrozsáhlejší údržba naší fyzické schránky, tělo se regeneruje z námahy a zatížení. Dodržování tréninkového plánu je pro někoho posvátné. Ještě posvátnější však je dodržování plánu spánkového. Ne každý je Napoleon, kterému prý stačily čtyři hodiny spánku denně. Většina z nás se za svých osm devět hodin vůbec nemusí stydět.

Reklama

Související témata: