Hlavní obsah

Jak zdravá je vášeň a obsese pro běhání? Klíčový je vztah ke sportu

Praha

Sní o běhání, v práci myslí na běhání, při nákupu popobíhají, přesto je běhání nedělá šťastnými. Proč? Milují běhání, užívají si ho, těší se na trénink, ale znají hranici, jsou spokojení. Proč? Nová vědecká studie došla k závěru, že být posedlým, se může vymstít.

Foto: asics.com

Pokud trpíte běžeckou obsesí, připravte se na to, že vás může zavést kamkoli. A kdykoli.

Článek

Podle nedávné studie zveřejněné ve Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports může posedlost pro běhání mít negativní účinek na výkon a celkové štěstí.

Ve studii bylo dotazováno 696 maratónských běžců. Řešil se jejich přístup k běhání, jak jdou a pracují na svém cíli. Po zhodnocení dat došli vědci k závěru, že běžci, kteří vnitřně cítí, že jsou nuceni běhat, nemohou kontrolovat nutkání běhat, dávají běh na první místo ve svém životě.

Autoři také došli k závěru, že osobní vášeň - harmonie nebo obsese, budou mít účinek na běžcův úspěch stejně jako na celkové štěstí.

Fabio Lucidi, vedoucí tohoto projektu, řekl pro Runner's World Newswire. „Běžci s vášnivým a harmonickým vztahem jsou více spojeni s běháním a jsou více šťastní po delší dobu. Tito běžci mají často lepší výsledky v závodu a mají více pozitivní myšlení během tréninku. Navíc jsou lépe vybaveni ke kontrole stresu den před závodem."

Motivace jako klíč k úspěchu

Obsesivní běžci zase nemohou odolat jít a trénovat i přesto, že nejsou připraveni na zkoušku pro další den. Motivací pro ně jsou vnější faktory jako medaile a peníze. V konečném důsledku pravděpodobně nesnáší sport a mají negativní postoj k tréninku. Také jsou vystaveni většímu tréninkovému stresu a mají vyšší šanci na riziko zranění a vyčerpání v dlouhodobém horizontu.

Sportovní psycholožka a profesorka Cindra Kamphoffová z Minnesota State University souhlasí, že vnitřní motivace často chybí obsesivním běžcům, což je klíčem k úspěchu.

"Běžci, kteří mají své vnitřní důvody, mnohem lépe naplňují sebe a jsou více úspěšní," říká psycholožka. Chcete-li dosáhnout svého potencionálu, musíte být připraveni jednat, aniž byste byli příliš emocionální. Lidé, kteří jsou harmonicky vyvážení, mají méně negativních emocí, reagují na selhání a nenechají se odradit.

Dobrou zprávou je, že běžci mohou podniknout kroky, aby své obsesní tendence změnili. Jde o obnovu úrovně vzrušení a energie, které běžec cítil při minulé výkonnosti. Dále jde také o práci s dechem. V případě závodu je dobré se soustředit na současný kilometr a neřešit budoucí, minulý kilometr. Dobré je také vytvořit si plán pro závod, který ale bude umět reagovat na změny. Například bolest, křeče, počasí. „Mít dobrý vztah s běháním je klíčové," dodává Kamphoffová.

Reklama

Související témata: