Hlavní obsah

Když se běžec snaží porazit pošťáka tvrďáka. I rýma má svá pravidla

Praha

Mám běhat, když je nemoc na obzoru? Běžci nemají rádi v tréninku přestávku, takže náznaky přebíhají. Tak to je vlastně v popisu jejich sportovního koníčku. Někteří chtějí být ale na sebe ještě více přísnější než je pošťák na své tělo, které nezastaví v doručení déšť, sníh, horečka ani rýma. Jde ale o chytrý nápad?

Foto: Profimedia.cz

Tak tenhle doběhal, další trénink až příští týden. Rýma si ho našla.

Článek

Často nejsou příznaky natolik vážné, abyste zůstali v posteli, nechodili do práce, neběhali. Cvičení se vám může zdát duševní a fyzickou podporou, když se kousnete a vyrazíte na trénink. Jenže existují případy, kdy taková rozhodnutí mohou napáchat více škody než užitku.

Symptomy pod krkem - studený hrudník, bronchiální infekce, bolest těla - vyžadují volno. Ty, které cítíte nad krkem - rýma, kýchání, ucpaný nos - nevyžadují nutně přestávku, která by byla pro běžce rizikem. Tohoto pravidla užívá David Nieman, který je lékařem a uběhl už 58 maratónů a ultramaratónů.

Suchý vzduch jako nepřítel

Tento postoj potvrdil i Tom Weidner, lékař, který má za sebou výzkum na Ball State University. Vzal dvě skupiny běžců a naočkoval je nachlazením. Jedna parta běhala 30 - 40 minut denně, druhá neběhala, seděla. Výsledek? Na třicet běžců se nelišilo v délce nebo vážnosti nachlazení.

Jenže nesmí se vstoupit na tenký led, protože nemoc a zátěž pro tělo se může stupňovat, až vyšplhá do závažného stavu, který ovlivní například plíce a dolní cesty dýchací. Jen v Americe pozná zánět dutin na 37 miliónů lidí ročně.

V tomto ročním období se riziko ještě zvyšuje. Suchý vzduch, nos a ústa mají méně vlhkosti, což způsobuje podráždění. Poté dutiny potřebují čas na zotavení. Když vás bolí koleno, dáte mu volno na srovnání. Proč to neudělat s nosem, který je o metr výše. Stále jde o vaše tělo.

Poslouchejte své tělo a teploměr

Pokud nechcete ulehnout a nechcete zrušit trénink, zkuste bazén, voda vám dodá vlhkost pro vaše ústrojí. Zde ale zase může chlór dráždit nos. Pokud jste na pochybách, zda je bezpečné jít běhat, změřte si teplotu. Pokud atakuje 37 stupňů, dejte si pauzu. Pokud by bylo vše ve vašem těle v pořádku, teplota by nešplhala sama od sebe nahoru.

Někteří běžci se snaží vypotit teplotu tréninkem, ale v takovém případě váš imunitní systém nepomůže v boji s nastupující horečkou. Může se váš stav zhoršit, ten se může vyvinout až v symptomy podobné chronickému únavovému syndromu. I tato varianta může nastat.

V průběhu sportovního zápřahu teplota stoupá a srdce je vystaveno větší námaze, což může v některých případech vyvolat i nepravidelný srdeční tep. Následně může virus zasáhnout svaly, což zvyšuje náchylnost ke zraněním. Pokud „trpíte" teplotou, rýmou, dejte si dva dny pauzu, uvidíte, jak se budete cítit. Pokud se rozhodnete bojovat bez lékařské podpory, můžete si doběhnout až pro recidivu. Zkuste se držet jednoduchého pravidla - poslouchejte své tělo a teploměr - ne váš tréninkový plán.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články