Hlavní obsah

Když ženy mají problém, který chlap nikdy nepochopí

Markéta LyachováSport.cz

Bolestivá menstruace ovlivňuje výkony žen, to sportovkyně dobře vědí. Může mít ale třeba běh na svědomí úplnou ztrátu menstruačního cyklu? Podle odhadů takové poruchy potkají v některém období života až polovinu běžkyň.

Foto: Asics

Každá žena by měla zvážit, zda bude v danou chvíli běhání příjemné.

Článek

Chybějící menstruace může mít navíc dalekosáhlé následky: podepsat se může nejen na psychice ženy, ale i na jejím tělesném stavu – dlouhodobější absence pravidelné periody totiž negativně ovlivňuje pevnost a kvalitu kostí.

Pokud nemáte dostatek tělesného tuku, nebudete menstruovat. Tento jev se nemusí týkat jen vrcholových, ale i rekreačních sportovkyň. Nejohroženější skupinou jsou pak ženy vytrvalkyně.

Sekundární amenorea je dlouhodobé pozastavení dříve pravidelné menstruace po dobu delší než tři cykly, je pro ni typický nedostatek hormonu estrogenu. Příčinou může být nadměrné přetěžování organismu náročnými tréninky, nízká tělesná hmotnost, dlouhodobý nedostatečný přísun energie, nevyvážená nutriční skladba potravin nebo i problém s ženskými orgány.

Trpíte-li ztrátou menstruace i vy, rozhodně ji nepodceňujte a v první řadě vyhledejte lékaře. Někdy může být příčinou jiná zdravotní komplikace v oblasti ženských orgánů nebo také neplánované těhotenství.

Když lékař tyto možnosti vyloučí, máte další možnosti:

• Zvyšte příjem energie - běhání je velmi energeticky náročné. Pokud tedy trpíte amenoreou, měla byste se zamyslet, jestli je váš příjem energie dostatečný a případně ho zvýšit. Tělo někdy při nedostatečném příjmu kalorií blokuje menstruační cyklus, protože by nemělo dostatek výživových hodnot při případném těhotenství.

• Zvolněte – jednoduše uberte ze své obvyklé tréninkové dávky. A to i v případě, že se chystáte na důležitý závod. Tělo dobře ví, co potřebuje a také si o to řekne. V případě, že nefunguje, jak má, informuje vás, že toho má dost, což by se stejně dříve či později projevilo dlouhodobým poklesem výkonnosti nebo i nepříjemnou únavovou zlomeninou. Je známo, že hustota kostí vrcholí okolo 35. roku života a pak klesá. Přetrénování může tento proces urychlit. Je proto zcela nezbytné, aby po obnovení menstruačního cyklu trénink běžkyň splňoval postupné zvyšování zátěže. Nikdy nezvyšujte tréninkové dávky skokem.

Ženy běžkyně by však měly být obezřetné i při pravidelném menstruačním cyklu. Některé sportovkyně uvádějí pokles vytrvalosti v období před menstruací a udávají i vyšší úrazovost. Bolestivá menstruace se u nich vyskytuje dvakrát častěji. Mnohé z nich však zjistily, že lehký trénink intenzitu jejich potíží snižuje.

Ale pozor!

I muži mají svou „ztrátu menstruace". Mužská verze atletické amenorey žen je charakterizována chronickým snížením klidové hladiny testosteronu a chronicky zvýšenou úrovní koncentrace kortizolu. Tyto skutečnosti mohou redukovat množství tvořících se spermií a snižovat hustotu kostní tkáně. Tělo bez pohybu strádá, i přemíra fyzické námahy mu ale škodí. Poslouchejte ho.

Jak na pravidelnou menstruaci
• jezte dostatečné množství bílkovin.
• zvyšte příjem tuků. Prostřednictvím tuků tělo vstřebává vitamíny A, D, E a K
• jezte dostatečné množství potravin bohatých na vápník, má vliv na optimální hustotu kostí.
• pohlídejte si dostatečný přísun vitamínu D, tento vitamín má vliv na vstřebávání vápníku a na zdraví kostí. Vitamín D se do těla dostává prostřednictvím slunečního záření a dále je obsažen v mléku, cereáliích a tučných rybách, nebo můžete zvolit vhodný výživový doplněk

Reklama

Související témata: