Hlavní obsah

Klan dobrodruhů. Startovné za 70 tisíc a nevíte, jestli se dočkáte konce

Je mu čtyřiačtyřicet let, přesto stále svému tělu nakládá. Sridhar Venkatesh si před pár týdny zaběhl nejtěžší závod na světě - Marathon des Sables. Trmácení v poušti. Za šest dní zdolat 250 kilometrů. Tento muž z Indie je jeden z klanu dobrodruhů, které nelákají klasické maratóny, oni jdou do většího risku, kam tlačí své tělo.

Maratón des SablesVideo: Reuters

 
Článek

Vyčerpávající, tak by se dal jedním slovem shrnout šestidenní boj v poušti Sahara, kde musí běžci urazit 250 kilometrů, vše po svých. Bitvy, které trvají už od roku 1986 a teploty přesahují 45 stupňů Celsia. K tomu písečné duny, kamenná koryta řek, vítr, v noci obrovské rozdíly teplot.

„Vyrůstal jsem v Kalifornii, na vysoké škole jsem běžel první maratón, pak jsem si dal pár triatlonů. Před deseti lety jsem měl občasné tréninkové záchvaty. Kamarádi se rozhodli běhat každý rok maratón dohromady, slavili tak společnou dovolenou," řekl Venkatesh pro server thehindu.com.

On? Zaběhl si několik maratónů po celé Asii a rozhodl se zaměřit na Marathon des Sables, metu, který je zrádná a není pro všechny. Vysnil si a představoval si britského horolezce George Malloryho, který jako jeden z prvních lidí dosáhl osmitisícové nadmořské výšky a pokusil se zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest.

Registrační poplatek 3000 dolarů

Ti, kteří přežijí peklo a stačí se vyrovnat s puchýři na nohou a vyčerpávající dřinou, mohou vyrazit do další etapy. Ultra maratón v poušti není jen zásek pro tělo, ale také finanční náklad. Letos stál registrační poplatek 3000 dolarů, což je v přepočtu 70 tisíc korun. K tomu náklady na cestu, přežití. Přesto se na Saharu vydalo 1109 adrenalinových odvážlivců z 50 zemí. Rozmezí let sedmnáct až třiaosmdesát.

Obdivuhodné výkony, léta tréninků, zkušeností, které běžci sbírají po celém světě. „Jen jsem chtěl dokončit," přiznal s úsměvem Venkatesh, který trénoval i tak, že běhal každý den deset kilometrů a na víkend si vzal na záda ještě batoh pro ztížení podmínek.

"Spali jsme v berberských stanech, měli stanovený příděl vody, kdo chtěl více, dostal trestné body. Záleželo na každém gramu. Žil jsem z ovesných vloček, arašídového másla a proteinových chipsů," řekl muž, který nakonec skončil na 393. místě. "Pro mě to je hlavně o tlaku na svoji hlavu a tělo, abych poznal své limity," dodal Venkatesh.

Reklama

Související témata: