Hlavní obsah

Komprese je možná lepší než ledování

I tomu nejopatrnějšímu běžci se může stát, že si něco natáhne, narazí či způsobí jinou nepříjemnou bolístku znesnadňující či přímo znemožňující další trénink. Možností terapie je vcelku dost a co běžec, to jiná zkušenost. Někdo sahá po zázračných pilulkách, jiný nechá tělo, ať si poradí samo, jak nejlépe umí. My se podíváme, jak organismu pomoci v běžných podmínkách a bez chemie.

Foto: Profimedia.cz

Došlo ke zranění. Co si počít?

Článek

Možná už jste mezi svými anglicky hovořícími kolegy nebo v odborném tisku narazili na kouzelnou zkratku RICE (anglicky „rýže") složenou z Rest (odpočinek), Ice (ledování), Compression (komprese, stlačení), Elevation (vyvýšení). Někdo ještě přidává S jako strečink. To je pak té rýže ještě více.

Odpočinek je jasný, ten je bez debat nejdůležitější součástí tréninku. Protože až po skončení zátěže začínají v těle probíhat adaptační procesy, díky nimž se vlastně zlepšujeme, sílíme, superkompenzujeme. Vyvýšení je staré známé „to chce klid a nohy nahoru". Nejde vlastně o nic jiného než prosté využití zemské přitažlivosti a o pomoc žilní krvi s návratem ze znavených údů.

Akutní bolístky jsme si zvykli léčit ledováním. Přiložením ledového obkladu na postižené místo, což zmírňuje bolest i otok. Některé studie provedené ve Velké Británii teď ovšem naznačují, že zchlazení může mít ve skutečnosti odkladný účinek na ozdravné procesy a dobu léčení tak spíše prodlužuje. Pokud jde o naše postižené svaly, šlachy a vazy, v zasaženém místě se objeví mikroskopické trhlinky a krvácení. Výzkum ukazuje, že lidské tělo zahajuje opravu tkáně až poté, co toto miniaturní krvácení ustane. A že zaledování ve skutečnosti prodlužuje čas potřebný k plnému zastavení krvácení.

Místo toho je prý účinnější použít kompresi, tedy stažení postiženého místa. Takový postup je velmi rychlý a nenáročný. Nemusíte tak s sebou mít zrovna plnou kabelu party ledu, stačí kompresní návlek, který už máte většinou stejně po ruce, nebo elastické obinadlo. Tento postup by měl být u měkkých tkání účinnější, krvácení by se mělo rychleji zastavit a rychleji by se měl spouštět i proces uzdravování.

Rehabilitační terapeuti doporučují aplikovat kompresi po dobu dvou minut a zvednout postiženou končetinu do výše. Položit, povolit a znovu. To vše třikrát opakovat. Tak co, zkusíte? Někdy vám možná ani nic jiného nezbude. Každopádně vám přejeme mnoho šťastných a bezpečných kilometrů bez nehod!

Reklama

Související témata: