Hlavní obsah

Kouzelná fazole - opomíjená a podceňovaná luštěnina

Aniž byste si museli na pokoutných serverech objednávat několik fazolí s fantastickými nápisy za ještě fantastičtější cenu, seznáte brzy, že i „obyčejné“ fazole jsou vlastně kouzelné, magic beans. Pro sportovce nabízejí mix bohatých proteinů, nulových tuků a cholesterol snižujících látek za cenu, za níž žádnou jinou (super)potravinu neseženete.

Foto: Profimedia.cz

Fazole jsou opomíjené neprávem.

Článek

Původním domovem fazolí je sice tropická Amerika, ale dnes se malé ledvinovité útvary nacházejí v jídelníčku snad ve všech zemích světa. Fazole v tomatové omáčce od jistého strýce Bena jsou dokonce nedomyslitelnou součástí každé pořádné snídaně v Anglii. Existují bílé, černé, červené, strakaté a jsou k dostání snad úplně všude. Půl kila neupravovaných fazolí vás vyjde na necelých 30 korun, plechovka s fazolemi v rajčatové omáčce třeba jen na třináct.

Tato luštěnina je zdrojem vápníku, železa, zinku, draslíku, fosforu, kyseliny listové a dalších vitamínů skupiny B, PP, provitamínu A. Na druhou stranu obsahují i látky, které bychom do těla raději dostávat neměli. To je asi hlavní důvod, proč je nechroupeme zasyrova, ale připravujeme z nich saláty, kaše, polévky, pomazánky, zapečená jídla nebo i guláš. Fazole mají rozsáhlé léčebné účinky: snižují hladinu škodlivého cholesterolu, stabilizují hladinu krevního cukru, pomáhají chránit zažívací trakt.

Fazole jsou velmi oblíbeným jídlem mezi keňskými běžci, a to pro vysoký podíl bílkovin. V kombinaci s obilovinami je používají také vegetariáni, aby tělu poskytli celou škálu aminokyselin, základních stavebních prvků pro svalstvo.

TIP: V ideálním případě nechte fazole 24 hodin máčet. Pak vodu slejte (proces můžete několikrát opakovat) a v nové vodě pomalu vařte 1-1,5 hodiny, nejlépe v tlakovém hrnci.

Pro běžce jsou fazole téměř ideální stravou. Kromě stabilizace zažívání poskytují vyrovnaný, dlouhodobější zdroj energie, přičemž zároveň srovnávají hladinu cukru v krvi. Jejich nekontrolovatelnému masovému rozšíření asi brání jediná věc: Mnoho lidí trápí nadýmáním. Ani to však nemusí být velký problém. Trávicí trakt si brzo zvykne a začne tvořit potřebné enzymy na štěpení oligosacharidů obsažených v luštěninách. Potíže poté vymizí. Stejně jako běh i trávení fazolí lze natrénovat.

Reklama