Hlavní obsah

Kus vepřové pečeně mu změnil život na 39 let! Kamarádi šílenost nevydrželi

Změnit život dokáže i vepřová pečeně. Nevěříte? Před 39 lety Trevor Hoskins s kamarády slavil. Hodně jídla a pití. Přespříliš. A tak se on a jeho dva přátelé rozhodli, že uběhnou 50 000 mil, tedy přes 80 000 kilometrů. Bláznovství, šílenost prvního stupně. Možná i únava zapracovala, kdo ví, ale tenhle chlap to dokázal. Po devětatřiceti letech zvedl ruce nad hlavu. Na bílém tričku mohl hrdě nosit - 50 000 miles.

Foto: thenorthernlight.com

Trevor Hoskins dokončil svůj příběh, uběhl po 39 letech 50 tisíc mil.

Článek

„První to zabalil po třech dnech, druhý po třech týdnech," vzpomíná osmdesátiletý Hoskins na své dva kamarády, kteří neměli výdrž, on jediný ji měl. Před pár dny protkl pomyslnou cílovou pásku, kde na něj čekala rodina a přátelé. Devětatřicet let a má splněno. Jeho výkon se dostal i do novin The Northern Light.

Běhal při sněhové bouři, prošel si i opačným extrémem, zavítal do více než 45 zemí a šedesáti měst, protože pracoval pro společnost Goodyear a později Bridgestone/Firestone. Měl vyvrknutý kotník, zlomený nos, když spadl na ledě, přesto nikdy nepřestal. Běhal v průměru necelých šest kilometrů denně, což je za ty roky dvakrát okolo Země. Zaběhl si sedm maratónů, dvacet půlmaratónů. Vše si dobře dokumentoval.

Ráno ve čtyři trénink

„Zaznamenával jsem každý detail. Bál jsem se, že jednoho dne mě někdo může vyzvat ke kontrole," přiznal běžec pro server rubbernews.com. Nyní běhá pro radost. Osmnáct let byl zástupcem firmy Goodyear. "Vždycky jsem běhal ráno." Když trénoval na maratón, startoval ve čtyři ráno, uběhl čtyřiadvacet kilometrů, dal sprchu, snídani a o půl osmé byl v práci. Sám říká, že jeho štěstím byla žena Judy a syn Matthew, kteří ho podporovali v jeho bláznivém snažení.

V práci zažil i horké chvilky, které mu na klidu a duši nepřidávaly, vystoupal totiž až na pozici viceprezidenta firmy Bridgestone/Firestone. "Zažili jsme všechny možné situace v byznysu, bylo to velmi stresující, když jsem běhal, tak jsem si promýšlel různé varianty. Od té doby, jsem to dokázal kormidlovat. Běhání mi pravděpodobně zachránilo život v mnoha směrech," přiznává.

Běhání mu utužilo i zdraví a hmotnost. Když se rozběhl, vážil 79 kilo, stejnou váhu si drží i nyní. Když začal běhat, nazul staré tenisky, v následujících letech prošlapal 59 párů běžeckých bot. Běh byla někdy tvrdá lekce, ale dala mu zkušenosti. Maratón v Clevelandu běžel ve velkém horku, teploměr ukazoval 38 stupňů celsia. „Byl jsem nováček, lidé na trase měli venkovní hadice. Kvůli tomu jsem měl puchýře na mokrých nohou," vzpomíná na chladící chvíle, které se mu vymstily.

Kolaps a křeče

Perné chvíle zažil, i když netrénoval na maratón. Chtěl si dát jen desítku, chvíli si zaběhnout s kamarádem, který běžel delší závod, ale povzbuzen se rozhodl pro celý maratón. „Byla to nejtěžší věc na světě. Padl jsem asi po dvaatřiceti kilometrech s hroznými křečemi, nemohl jsem pokračovat dál, ale někdo mi dal Gatorade (sportovní nápoj), křeče skončily a já mohl závod dokončit," je mu při této historce nyní už hej.

Hoskins má doma na policích trofeje z různých závodů, které vyhrál ve své věkové kategorii. Svůj poslední maratón běžel před šestnácti lety. Před šesti lety vyhrál svůj poslední závod na deset kilometrů. Po odchodu z firmy se přestěhoval do Semiahmoo, kde žije golfová komunita. Tam si běhá nedaleko pobřeží, tam dal i 21 tisíc kilometrů z 80 tisíc, pro které se před lety rozhodl ve slabší chvilce s kamarády. Teď může slavit. Byl to dobrý běh!

Reklama