Hlavní obsah

Mají jen neoprén a tenisky. A jejich závod je vražedný

Maloja

Závody tohoto typu nejsou úplně obvyklé. Možná jste sami o nich ještě nikdy neslyšeli. A i kdybyste slyšeli, nenašli byste odvahu se na ně přihlásit. A kdybyste snad našli odvahu, nikdo by vám nezaručil, že jej ve zdraví přežijete. Procento DNF je extrémně vysoké. Blíží se 20 procentům. A o čem je řeč? O závodech SwimRun.

Foto: facebook SwimRun

Panoramata jsou to pěkná, ale co ta dřina?

Článek
Fotogalerie

Konají se v extrémních podmínkách třeba v Irsku, Švýcarsku nebo ve Skandinávii. Například švýcarský Engadine SwimRun je dlouhý 53,3 kilometru a celková délka plaveckých úseků je 5,8 kilometru. Na běh zbývá 47,5 kilometru. Jen pro srovnání ‒ klasický Ironman obsahuje běžeckou část o délce 42,2 a plaveckou 3,86 kilometru. Navíc se většinou koná v teplejších destinacích i podmínkách.

O čem to je

A v čem že je ten extrém? Kromě délky samotného kombinovaného závodu, který nejlepší zvládají za zhruba šest a půl hodiny, jsou to právě klimatické podmínky. Běh v horách ve vysokých nadmořských výškách, kde zrovna ani v létě nepanují úplně nejvyšší teploty, hned poté co vylezete po vyčerpávajícím dlouhém plaveckém úseku z vody o teplotě blížící se k nule, to opravdu není pro každého.

Ani samotní organizátoři nikoho nešetří. Například irský závod byl vypsán na březen, švédský na květen. Snad jen Švýcaři měli trochu rozumu a svůj závod udělali v červenci. Voda v alpských jezerech je ale velmi studená celoročně. SwimRun se ve světě stává fenoménem. A nutno podotknout, že tento závod dvojic objevilo už i několik Čechů ‒ a s poměrně slušnými výsledky. „Po velice skromných začátcích se z toho stává skutečný sport. Je to jednoduché: Všechno, co potřebujete, je jen neopren a boty," směje se spoluzakladatel Mats Stock.

Kandidáti na zombie

Pohled na samotné promrzlé závodníky s fialovými rty a třesoucími se těly vás uvede do reality. Zase tak jednoduché to není. V podstatě všichni používají plavecké packy na ruce pro zlepšení záběru a mají také pomůcky pro nadnášení, aby nemuseli ve vodě příliš vyčerpávat nohy. I tak je střídání námahy na suchu a v relativním teple s plaváním v ledové vodě extrémní. Sport je to poměrně mladý, takže ještě nevíme z praxe, zda to na závodnících nenechává nějaké dlouhodobé zdravotní následky.

Ve Švýcarsku navštívíte třeskutě mrazivá jezera hned šestkrát. Ze startu vybíhá 180 dvojic z překvapivě 21 nejrůznějších států světa. Všichni se shodují na tom, že teplota vody je největší výzvou celého závodu. Už v jeho polovině vypadá většina obojživelných sportovců jako oživlé mrtvoly ‒ nepřirozeně bledí, těsně před zhroucením z nezměrného vyčerpání fyzického i psychického.

33 týmů nedokončuje závod. Přesto je vidět, že se na další SwimRun asi vrátí. Milují výzvy, milují běh a plavání. A na rozdíl od triatlonu nepotřebují dávat do zástavy svůj rodinný dům, aby si mohli koupit kvalitní kolo. Takže je to vlastně jednoduché ‒ potřebujete jen neopren a tenisky. A možná špetku sebevražedných tendencí.

Pustili byste se do takového závodu?
No tak určitě. Stačí najít dobrého parťáka a jdeme do toho!
22,5 %
Ještě si to rozmyslím, musím se zeptat maminky.
15,2 %
Ani v nejvlhčím snu!
62,3 %
Celkem hlasovalo 1256 čtenářů.

Reklama

Související témata: