Hlavní obsah

Maniak, který byl první na světě. Radost a 400 příchutí

Dvě čísla nikdy John Bozung nezapomene: 11 června 2016 zaběhl maratón, který byl přelomový, opět, dalo by se v jeho případě říci. Nese číslo 400! Dnes třiašedesátiletý muž z Oremu v Utahu si prvních 42 195 metrů zaběhl v roce 1988. Nemohl tušit, kam se proběhá. Aby nebylo čísel málo, šlo o jeho 254. měsíc, kdy padl maratón, případně delší trasa.

Foto: Facebook: John Bozung

John Bozung. Jeho nápis na triku je dostačující.

Článek

„Když jsem dokončil první závod, zjistil jsem, že nemohu nikdy doběhnout další. Pokud by mi někdo po druhém, třetím maratónu řekl, že jich udělám 400, řekl bych, že si musel v noci něco zakouřit," rozesmál se pro server heraldextra.com Bozung.

Přesto se do bodu 400 dostal.

Na střední škole běhal přespolní běh. Také byl vášnivým lyžařem, dokonce lyžování vyučoval, měl kondici, ale nemyslel si, že se někdy ještě k běhání vrátí. Běhání, objevenou lásku, našel v roce 1985. Zkusil kratší tratě, triatlon, postupně se propracoval k maratónu, to bylo o tři roky později.

„Moje mysl chtěla zvládnout čtyři velké závody: Los Angeles, Boston, Chicago a New York, plus St. George, protože to byl místní závod," přiznal běžec. V roce 1994 zjistil, uvědomil si, že běhá sedm měsíců v řadě, měsíc = maratón. Jeho tělo fungovalo, neprotestovalo. Proto padlo rozhodnutí zaběhnout padesát maratónů v padesáti státech USA. „Tělo si zvyklo," přiznal Bozung.

Když se stal závislým

Začal cestovat, padlo i první ultra, místo 42 kilometrů si vyzkoušel 50 kilometrů. To se mu stalo osudné, stal se závislým.

V roce 1996 zaběhl 26 maratónů, o rok později se stal prvním člověkem, který běžel maratón na každém kontinentu v jednom roce. Ano, proběhl se i na Antarktidě. Stý maratón si připsal v roce 1999. Tím jeho výčet nekončí. O šest let později stihl 52 maratónů během 52 týdnů, tento rok už měl v nohách celkem 200 maratónů. V roce 2010 300.

Běhá celá rodina

V roce 1993 dosáhl magického času, tedy pro sebe, dostal se pod tři hodiny. Jeho osobní rekord je 02:52. „Mé rychlé časy jsou za mnou, ale teď je to zábavné, těším se na tu cestu. Nebojím se, že bych nedokončil, protože jsem běžel už tolikrát, že vím, že se dostanu do cíle," je v klidu zkušený běžec. Jeho stavu se nelze divit. Pokud byste zašli do menšího města a spočítali lidi a jejich všechny maratóny, nedají takový počet dohromady.

Jeho žena Marcy také sdílí jeho vášeň, dokončila více než sedmdesát maratónů. I jejich děti podlehly. „Potkal jsem spoustu milých lidí, bylo to na mnoha zajímavých místech. Byl jsem schopen tohle vše dělat, protože mi vydrželo zdraví," dodal Bozung starou pravdu, která nikdy neztratí svůj význam.

Reklama

Související témata: