Hlavní obsah

Maratónská uprchlice z Etiopie byla nalezena mrtvá v Paříži

V roce 2011 uprchla Zenash Gezmuová ze své rodné Etiopie, aby mohla vést šťastnější život v Evropě, ve Francii. Tvrdě pracovala a trénovala v naději, že jednou bude moci svou novou domovinu také reprezentovat. K naplnění jejích snů ale už nedojde. Zenas Gezmuovou našli mrtvou v jejím bytě na předměstí Paříže. Indicie ukazují jednoznačně na vraždu.

Foto: Profimedia.cz

Opustila Etiopii, aby ji krajan zavraždil v Paříži. (ilustrační foto)

Článek

Typický den etiopské běžkyně začínal budíčkem v pět hodin ráno a brzy nato prvním tréninkem. Pak odcházela Zenash pracovat do nedalekého hotelu jako pokojská. Dřela do úmoru, aby si vydělala v přepočtu alespoň 5500 korun týdně, z nichž mohla pokrýt své životní náklady a čas od času poslat i nějaké peníze domů, do Etiopie. Věřila, že si v budoucnu bude vydělávat lépe a tím, co ji baví nejvíce ‒ totiž běháním. Už se tak nikdy nestane.

Policie v souvislosti s vraždou Etiopanky zadržela muže pocházejícího z téže země, který se následně přiznal, že ženu rdousil polštářem a tloukl jejími vlastními trofejemi ze závodů. Jaký byl mezi oběma vztah, agentury neuvádějí.

Zenash pracovala na tom, aby získala francouzské občanství. Přeci jen chtěla reprezentovat. Zkoušela podstoupit i příslušné testy, ale její francouzština zatím nebyla na takové úrovni. Ve Francii už ale mezitím stačila zvítězit v několika půlmaratónech, krosech a bezpočtu desetikilometrových závodů. Třikrát také vyhrála Marathon de Senart a do povědomí se zapsala i šestým místem z maratónu v Amsterdamu z předchozího roku.

29letá běžkyně dosáhla svého rekordního času na maratónské distanci 2:32:48. „Byla to zdrženlivá žena se silným charakterem. Pro jedny byla mladší sestrou, pro druhé tou starší, vždy jednou z nás," řekl médiím její bývalý trenér.

Reklama