Hlavní obsah

Milá Sally, jak mohou roboti změnit naše stravování? Sportovci jedí zdravěji díky strojům

San Francisco

Sally si nejspíš někteří z nás ještě pamatují z časopisu Mladý svět v kontextu dotazů čtenářek jako „Líbala jsem se s chlapcem v průjezdu, mohu otěhotnět?“. Novodobá americká Sally je někdo úplně jiný. Je to stroj, robot. A dalo by se říci, že má pro své zákazníky také odpovědi na palčivé otázky, ovšem ze zcela jiného ranku.

Foto: Profimedia.cz

Budou další stádium zdravého stravování doprovázet roboti? (ilustrační foto)

Článek

Americká Sally je robot, jehož úkolem je zlepšit stravování lidí na cestách, na nádražích, letištích, ale i v nemocnicích, školách, na sportovištích nebo přímo na pracovištích sportovců. Sportovci obecně, běžci pak obzvláště dbají na zdravý životní styl a vyváženou stravu. Ti američtí to teď budou mít jednodušší než kdy dříve.

Představte si mašinu podobnou té, co máte v práci na kávu. Velký, tupý automat, na němž si můžete zvolit třeba ze dvaceti různých nápojů. Představte si něco podobného, ale modernějšího, chytřejšího, našlapanějšího technologiemi, co vám připraví na míru čerstvý salát z více než tisíce možných kombinací. Sally od výrobce Chowbotics dokáže namíchat saláty, cereálie, zdravé svačiny. Ve svých útrobách má 22 zásobníků na různé ingredience, které uchovává hezky v chladu a svou obsluhu může na dálku informovat o tom, které složky je třeba doplnit tak, aby vše bylo stále čerstvé.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Three simple steps: select a salad or bowl, watch Sally dispense, and enjoy! #chowbotics

Příspěvek sdílený Chowbotics (@chowbotics),Čec 20, 2018 v 1:58 PDT

Strávník si na dotykovém displeji může vybírat ze všech položek a nechat je nakombinovat podle určitého receptu uloženého v paměti stroje, nebo si v přístroji uložit svůj vlastní recept, aby napříště nemusel vše zadávat znovu. U každé položky stroj podle množství spočítá kalorie a ukáže i jejich celkové množství ve výsledném produktu. Tak si můžete dávat opravdu velký pozor na svůj energetický příjem.

Výrobce si od svého produktu slibuje revoluci v přístupu k rychlému stravování z automatů. Firma svoji první Sally nainstalovala v San Franciscu už v roce 2017 a postupně rozšiřuje své pole působnosti. Setkáme se někdy se Sally i na našich nádražích nebo školách? Zkuste se zeptat v Mladém světě!

Využívali byste takového robota, kdybyste ho měli v práci?
Ano, zcela určitě.
64,3 %
Občas asi ano.
19,6 %
Ne, bojím se robotů.
3,6 %
Nevím, to by se vidělo.
12,5 %
Celkem hlasovalo 56 čtenářů.

Reklama