Hlavní obsah

Miliony v troubě! Nejbohatší závod světa krátí prémie

Dubaj

Maraton v Dubaji platil za nejbohatší závod svého druhu na světě. A to nejen co se prémií za vítězství a rekordy týče. Jenže přišla jiná doba a organizátoři se kvůli mezinárodní asociaci IAAF rozhodli odměny radikálně seškrtat. Jejich stát je prý bohatý, ale ne hloupý.

Foto: Profimedia.cz

Nejbohatší maraton světa se zlobí, odnesou to vítězové.

Článek

Dubai Marathon se poprvé konal v roce 2000. Minimálně od roku 2012 byl pak považován za závod s nejbohatšími odměnami na světě. Posuďte sami: Vítěz dostával 200 000 amerických dolarů, v některých letech dokonce 250 000 dolarů. Takové podmínky samozřejmě lákaly špičkové závodníky a závodnice, kteří s sebou přinášeli i špičkové výsledky. Dodnes můžete v maratonských tabulkách Top 25 najít za kategorii mužů a žen hned 15 zápisů z Dubaje.

Kvůli IAAF, jak tvrdí organizátoři, se ale situace radikálně změnila. Odměny byly seškrtány o více než polovinu a na vině je platinová známka IAAF, kterou Dubaji mezinárodní asociace odmítla udělit. Jedna z nejbohatších zemí světa může splnit téměř jakoukoli podmínku, snad kromě 15 000 účastníků v cíli, čísla, které vyžadovala asociace. Právě to se stalo jablkem sváru a jediným důvodem, proč Dubaji platinová známka utekla.

Taková situace organizátory určitě nenechala chladnými. Finanční odměna pro první čtyři místa byla zkrácena o polovinu, ostatní do desátého místa musí počítat se škrty ve výši až 75 %. V oficiálním stanovisku kromě jiného stojí: „Dubajský maraton s podporou vlády do roku 2018 věnoval pouze na odměny vítězů více než jedenáct milionů dolarů (skoro čtvrt miliardy korun) nezdaněných. Učinil tak, aby ke svým břehům přilákal i některá největší jména tohoto sportu včetně takových, jako je Haile Gebrselassie nebo Kenenisa Bekele. Po veškerém vynaloženém úsilí dnes cítíme zklamání..."

Vedení závodu konstatuje, že nyní se odměny pro závodnice a závodníky budou pohybovat na úrovni běžné u ostatních maratonů. Dubaj ovšem nebude nabízet takzvané appearance fees, platby špičkovým účastníkům za to, že se závodu vůbec zúčastní, což ostatní velké maratony dělají. Oficiálně nejštědřejším maratonem světa se tak stane Boston Marathon, jenž pro rok 2019 vypsal prémie v celkové výši 746 000 dolarů, tedy asi 17 milionů korun.

Reklama