Hlavní obsah

Může se vám hodit. Vytrvalostní sportovci se lépe koncentrují

Praha

Vytrvalostní sportovci mají lepší schopnost koncentrace. Ukázala to jedna španělská studie. Výzkumníci postupovali následovně. Opatřili si dvě skupiny osob. Jednu složenou z netrénovaných studentů, druhou ze studentů s vysokou mírou trénovanosti.

Foto: Icebreaker.com

Vytrvalostní sportovci se umějí lépe koncentrovat.

Článek

Rozhodujícím kritériem bylo VO2 max a u jedinců posuzovaných jako „trénovaných" tvořilo zhruba dvojnásobek hodnot než u „netrénovaných" studentů. Obě skupiny opakovaně zasedaly k desetiminutovým cvičením na koncentraci.

Výsledky byly více než zajímavé. Vyhodnocování testů probíhalo ve třech blocích po 3:20 minutách a byla analyzována tepová frekvence studentů. U trénovaných atletů došlo jen k minimálnímu zvýšení, zatímco u netrénované skupiny tepová frekvence značně narůstala.

Důvodem je podle vědců udržování rovnováhy mezi parasympatickým a sympatickým nervovým systémem. Z těchto důvodů mohou trénovaní sportovci déle pracovat na úrovni parasympatického nervstva, které pokrývá převážně tělesné funkce starající se o regeneraci organismu a tvorbu energetických rezerv. Stručně řečeno jsou dobře trénovaní jedinci schopni déle udržet pozornost a pracovat ve větším klidu.

S těmito poznatky korespondují také výsledky další studie, podle níž klesá výkonnost s nárůstem stresu či jiné intenzivní duševní zátěže. Podle tohoto výzkumu se sportovní výkon po přestálých zvýšených duševních nárocích zhoršuje v průměru o 6 %. To ale neznamená, že bychom se měli ve dnech stresu běhání zcela vzdát. Právě naopak! Stres odbouráme nejlépe pohodlným klidným dlouhým během. Na jindy necháme pouze intenzivní trénink rychlosti či síly.

Reklama

Související témata: